Αμερικανικοί δασμοί και Ιταλία φρενάρουν την γερμανική οικονομία

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018, 12:21 - Τελευταία ενημέρωση: 12:50
-A +A
Αμερικανικοί δασμοί και Ιταλία φρενάρουν την γερμανική οικονομία

Η ανοδική πορεία της γερμανικής οικονομίας χάνει μέρος της δυναμικής της και η προοπτική για την ανάπτυξη σκιάζεται από τη εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ και από τους κινδύνους που συνδέονται με τη νέα ιταλική κυβέρνηση συνεργασίας, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομίας.

«Οι πολιτικές των ΗΠΑ σε θέματα εξωτερικών υποθέσεων και εμπορίου καθώς και ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ιταλία έχουν ενισχύσει την αβεβαιότητα και τους κινδύνους για την ανάπτυξη», αναφέρεται στην έκθεση. «Αυτό εκφράζεται στην πραγματική οικονομία μέσω μιας στάσης αναμονής, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις επενδύσεις».

Πάντως, σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση του υπουργείου, η ιδιωτική κατανάλωση και οι εξαγωγές –οι δύο κινητήριοι μοχλοί για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης – παραμένουν ισχυρές.

Αρνητική για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας είναι και η πρόβλεψη του ινστιτούτου οικονομικών ερευνών DIW, το οποίο αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή του κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, στο 1,9% λόγω του απρόσμενα αδύναμου ξεκινήματος της φετινής χρονιάς και των αυξανόμενων κινδύνων από το εξωτερικό, όπως ανακοίνωσε σήμερα.

Και σε αυτή την ανάλυση η αιτία εντοπίζεται «στην αβεβαιότητα προέρχεται κυρίως από τις αυξανόμενες ανησυχίες για κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως την Ιταλία, και την πιθανότητα κλιμάκωσης της εμπορικής διαμάχης μεταξύ των ΗΠΑ και του υπόλοιπου κόσμο», σύμφωνα με το DIW.

Εταιρίες σε όλο τον κόσμο αναθεωρούν τα επενδυτικά τους σχέδια λόγω των αβέβαιων επιχειρηματικών προοπτικών και αυτό φρενάρει την ανάπτυξη των γερμανικών εξαγωγών, προστίθεται στην ανακοίνωση του ινστιτούτου.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα