Αμερικανικό ενδιαφέρον για τα ναυπηγεία της Ελευσίνας και με τη... βούλα

Αμερικανικό ενδιαφέρον για τα ναυπηγεία της Ελευσίνας και με τη... βούλα

Επίσημη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εξαγορά των Ναυπηγείων της Ελευσίνας, μέσω της εταιρείας ONEX Shipyards, έλαβε, την Παρασκευή, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, από τον Αμερικανικό Κυβερνητικό Οργανισμό (DFC).

Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος του DFC, Άνταμ Μπέλερ, που την υπογράφει, αναφέρει πως «μια επιτυχημένη επένδυση στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας θα δημιουργήσει έναν κόμβο υποστήριξης και διευκόλυνσης μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ και τη Δυτική Αφρική στην Ελλάδα και στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και άλλα πρότζεκτ που θα συνεισφέρουν στην περιφερειακή, ενεργειακή ανεξαρτησία».

Ο κ. Γεωργιάδης, αναρτώντας την επιστολή στο Twitter, έκανε λόγο για δικαίωση του ίδιου και του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση, προσθέτοντας πως η εξέλιξη αυτή οφείλεται και στην ενεργό συμβολή του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, καθώς και του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Μάλιστα ο κ. Πάιατ είχε προετοιμάσει το έδαφος γι’ αυτήν την εξέλιξη, την Πέμπτη (25/6), με ένα tweet του: «Είναι εξαιρετικό να βλέπω τα ναυπηγεία Ελευσίνας εν πλω τη στιγμή που εργαζόμαστε σκληρά με τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, την ΟΝΕΧ και την DFC για να τα αναστήσουμε βάσει του επιτυχημένου μοντέλου της ΟΝΕΧ στο Νεώριο. Στην χθεσινή επικοινωνία με τον Υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ (αρμόδιο για ανάπτυξη και περιβάλλον, Keith Krach) σημειώθηκε περαιτέρω πρόοδος σ’ αυτή την προσπάθεια», σημείωνε, τότε, χαρακτηριστικά.

Στην πράξη αυτή η επιστολή σημαίνει πως «οι Αμερικανοί έχουν πάρει την απόφασή τους» σχολίασαν κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας πως η DFC έχει τεράστια δύναμη. Αναφερόμενοι στα εμπόδια που δεν επέτρεψαν την εξυγίανση των Ναυπηγείων, έως σήμερα, εξέφρασαν την πεποίθηση πως με συζήτηση θα βρεθούν λύσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο DFC αποτελεί το λεγόμενο χρηματοδοτικό βραχίονα για στρατηγικές επενδύσεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό και υπολογίζεται πως διαχειρίζεται περίπου 60 δισ. δολάρια.