Αμερικανικές τράπεζες: Αποτελέσματα στο προσκήνιο, η ουσία στην προοπτική

Αμερικανικές τράπεζες: Αποτελέσματα στο προσκήνιο, η ουσία στην προοπτική

Ο τραπεζικός κλάδος εκκινεί αύριο τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου στη Wall Street σε μια συγκυρία σημαντικά φορτισμένη από το κόστος ενέργειας και τις τιμές των εμπορευμάτων. Στον τραπεζικό κλάδο η εστίαση γίνεται κάτω από την προοπτική αύξησης των επιτοκίων από τη FED και την περιοριστική πολιτική στην αγορά ομολόγων.

Αν και το περιβάλλον των αυξημένων επιτοκίων είναι θετικό για την τραπεζική κερδοφορία, το βασικό ζητούμενο είναι το αυξημένο κόστος χρήματος να μην λειτουργήσει ανασταλτικά στην κατανάλωση οδηγώντας σε επιβράδυνση ή σε ύφεση.

Πέρα από τον χρηματοοικονομικό κλάδο, κεντρικός καταλύτης στο πρώτο τρίμηνο ήταν (και παραμένουν) οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα θα επιβραδύνουν τους ρυθμούς αύξησης της εταιρικής κερδοφορίας, κάτι το οποίο αναμένεται να φανεί καλύτερα όσο θα προχωράει η χρήση του 2022 λόγω της υψηλής βάσης σύγκρισης του 2021.

Οι εκτιμήσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2022 αναμένουν καθαρά κέρδη αυξημένα κατά 3,7%, ενώ στα έσοδα η αύξηση θα προσεγγίσει το 9,8% υπονοώντας συμπίεση στα περιθώρια.

Η εκτιμώμενη συμπίεση στα περιθώρια του S&P 500 είναι της τάξεως των 50 μονάδων βάσης ωστόσο τα επίπεδα καθαρής κερδοφορίας παραμένουν υψηλά (12,6%) και αντιστοιχούν στην προ-πανδημική περίοδο.

Η τελευταία αναθεώρηση σε επίπεδο συγκλινουσών εκτιμήσεων είναι η χαμηλότερη από τις αρχές του 2021 και η εκτίμηση κερδοφορίας σε απόλυτα μεγέθη για το πρώτο τρίμηνο του 2022 είναι 452,4 δισ. ευρώ.

Παρόλα αυτά για το σύνολο του 2022 οι εκτιμήσεις παραμένουν μετριοπαθώς αισιόδοξες: Οι πωλήσεις αναμένεται να αυξηθούν 6,2%, ενώ η κερδοφορία 7,3% μετά από ένα καταιγιστικό 2021 όπου η καθαρή κερδοφορία αυξήθηκε 49,9%.

Η συγκράτηση της καθαρής κερδοφορίας για φέτος αποδίδεται σε εταιρείες παραγωγούς πρώτων υλών και ενέργειας, οι οποίες διανύουν παρατεταμένη περίοδο υψηλών τιμών. Εξαιρώντας αυτούς τους κλάδους, η εταιρική κερδοφορία αναμένεται μειωμένη οριακά σε σχέση με πέρυσι.

Οι περισσότεροι αναλυτές πάντως διατηρούν επιφυλάξεις για το πόσο αξιόπιστες είναι οι εκτιμήσεις για την κερδοφορία του 2022. Οι αστάθμητοι παράγοντες με τόσες παραμέτρους σε αμφιβολία δημιουργούν δυσκολία στην προβλεπτική ικανότητα των μοντέλων.

Επομένως, και σε αυτή την περίοδο των δημοσιεύσεων, η εστίαση στις τηλεδιασκέψεις ενδεχομένως να είναι πιο σημαντική δίνοντας πληροφόρηση για την προοπτική της χρονιάς αλλά και την ικανότητα των εταιρειών να αντιμετωπίσουν τις αναταράξεις του οικονομικού περιβάλλοντος.