7ος χρόνος, ημέρα 2056η
Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021

American Airlines: Ξεκινά και πάλι τις επιβατικές πτήσεις του Boeing 737 MAX στις ΗΠΑ

American Airlines: Ξεκινά και πάλι τις επιβατικές πτήσεις του Boeing 737 MAX στις ΗΠΑ

Η American Airlines ξεκινά και πάλι τις επιβατικές πτήσεις του Boeing 737 MAX στις ΗΠΑ. Πρόκειται για κίνηση ορόσημο για την αμερικανική κατασκευάστρια αεροσκαφών που προσπαθεί να ξεπεράσει την βαθύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ στα 104 χρόνια ιστορίας της.

Τα ΜΑΧ καθηλώθηκαν τον Μάρτιο του 2019 για 20 μήνες έπειτα από δύο τραγικά δυστυχήματα μέσα σε διάστημα πέντε μηνών που στοίχισαν τη ζωή σε 346 άτομα. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) ενέκρινε την επιστροφή των αεροσκαφών στην ενεργό δράση τον προηγούμενο μήνα, αφού η Boeing συμφώνησε σε αναβάθμιση λογισμικού και νέα μέτρα ασφαλείας για ένα βασικό σύστημα ελέγχου πτήσης που σχετίζεται και με τα δύο ατυχήματα.

Η πρώτη πτήση της American από το Μαϊάμι στη Νέα Υόρκη την Τρίτη έρχεται έπειτα από αναβαθμίσεις του ελέγχου πτήσης, εργασίες συντήρησης, νέα εκπαίδευση των πιλότων και συναντήσεις με τα μέλη του πληρώματος προκειμένου να ενημερωθούν για τις αλλαγές που έχει πραγματοποιήσει η Boeing και να μετριαστούν οι ανησυχίες τους.

Η American είναι η τρίτη εταιρεία στον κόσμο που χρησιμοποιεί και πάλι τα ΜΑΧ, έπειτα από την Gol Linhas Aereas Inteligentes και την Grupo Aeromexico νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Η American Airlines διαθέτει αυτή την στιγμή 31 αεροσκάφη 737 ΜΑΧ έπειτα από την παραλαβή επτά επιπλέον αεροσκαφών μετά την άρση της απαγόρευσης πτήσεων από την FAA.

Την εποχή που απαγορεύτηκαν οι πτήσεις για τα 737 ΜΑΧ, οι αεροπορικές εταιρείες αναγκάζονταν να ακυρώνουν πτήσεις λόγω έλλειψης αεροσκαφών, τώρα όμως η ζήτηση βρίσκεται περίπου στο 30% των επιπέδων του 2019 και οι αερομεταφορείς αναβάλλουν τις παραλαβές αεροσκαφών και δεν αναμένουν σημαντική ανάκαμψη πριν από την ευρεία διαθεσιμότητα εμβολίων.

Πηγή: Reuters