Alpha Bank: Τι γνωρίζουμε ως τώρα, τι θα πρέπει να αναμένουμε για τη συνέχεια
Αύξηση κεφαλαίου

Alpha Bank: Τι γνωρίζουμε ως τώρα, τι θα πρέπει να αναμένουμε για τη συνέχεια

Ένα από τα κύρια ζητούμενα της αύξησης είναι ο προσδιορισμός της τιμής της αύξησης κεφαλαίου. Από την τιμή θα προκύψει ο αριθμός των μετοχών που θα εκδοθεί και ο βαθμός απομείωσης των υφιστάμενων μετόχων.

Επίσης, θα προσδιοριστεί και η σχέση με την εκτιμώμενη ενσώματη καθαρή θέση που θα δώσει μια καλύτερη εικόνα της προσφοράς. Η Alpha έχει επιβεβαιώσει επισήμως ως τώρα μόνο ότι προσανατολίζεται σε αύξηση έως 800 εκατ. ευρώ. Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα είναι εκτιμήσεις και δημοσιογραφικές πληροφορίες. Σε αυτά θα βασιστούμε σήμερα για τους υπολογισμούς μας.

Με βάση τον ισολογισμό του 2020 η Alpha Bank είχε ενσώματη καθαρή αξία 7,7 δισ ευρώ. Μετά την αφαίρεση των απομειώσεων της συναλλαγής Galaxy η ενσώματη καθαρή αξία πέφτει στα 5,7 δισ ευρώ. Η εκτιμώμενη ζημιά της νέας τιτλοποίησης που θα φέρει τους δείκτες Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων της Alpha στην περιοχή του 7% είναι 1,2  -1,4 δισ ευρώ. Το μέγεθος της νέας τιτλοποίησης εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερο του Galaxy αλλά μεγαλύτερο από το Cairo της Eurobank.

Εφόσον η αύξηση κεφαλαίου υλοποιηθεί στο 1 ευρώ ανά μετοχή όπως θα επιδιώξει η διοίκηση της τράπεζας να είναι η ελάχιστη τιμή, οι μέτοχοι αγοράζουν σε αυτή την τιμή μετοχές στο 38%-40% της ενσώματης καθαρής θέσης και δείκτες CET-1 16%.

Συγκριτικά, με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής η Eurobank διαπραγματεύεται στο 0,53x η Εθνική Τράπεζα στο 0,42x και η Τράπεζα Πειραιώς στο 0,38x. 

Πιο ακριβείς υπολογισμούς για τη σχέση της τιμής με τα κεφάλαια θα έχουμε σήμερα -αντί της προσεχούς Πέμπτης- οπότε η Alpha μαζί με τα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοινώνονται στις 9.30 το πρωί, θα δώσει αναλυτικές πληροφορίες για το επικαιροποιημένο επιχειρηματικό πλάνο.

Στους υπολογισμούς μας θα πρέπει ενσωματωθούν:

-πιθανά κέρδη ή ζημιές του πρώτου τριμήνου ώστε να δούμε την επίπτωση στα κεφάλαια,

-η εικόνα της επίδρασης του ΔΠΧΠ 9 η οποία εκτιμάται σε 60 μονάδες βάσης (όλες οι τράπεζες προχωρούν σε απομειώσεις της καθαρής θέσης με βάση τον οριστικό υπολογισμό που έγινε το 2018),

-τα δυνητικά κέρδη από τη συνθετική τιτλοποίηση των POS (όπως αντίστοιχα ανακοίνωσε και η Τράπεζα Πειραιώς),

-πιθανά νέα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια από αναστολές δανείων που θα εκπέσουν σε NPLs,

-καθώς και πιθανές δαπάνες για νέα εθελούσια και λειτουργικές αναδιαρθρώσεις που θα έχουν εμπροσθοβαρή χαρακτήρα.

Επίσης, η τιμή της αύξησης στο 1 ευρώ είναι προς το παρόν ενδεικτική, βασίζεται σε καθαρά δημοσιογραφικές πηγές οι οποίες μεταφέρουν την επιθυμία της διοίκησης της Alpha Βank να αποτελεί το ελάχιστο όριο της ΑΜΚ, και μάλλον θα πρέπει να αναμένουμε την επίσημη ανακοίνωση αφού ο ορισμός της τιμής θα εξαρτηθεί και από το χρηματιστηριακό περιβάλλον που θα επικρατεί σε περίπου ένα μήνα

Ο χρόνος 

Χρονικά, για να ολοκληρώσει την αύξηση η Αlpha Bank θα χρειαστεί δύο Γενικές συνελεύσεις (με έγκριση από τα 2/3 του 1/5 των υφιστάμενων μετόχων), εγκρίσεις από Τράπεζα Ελλάδος και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και μια εβδομάδα περίπου για να τρέξει τη διαδικασία.

Θεωρητικά αν όλα τρέξουν ρολόι, η αύξηση θα έχει τελειώσει αρχές Ιουλίου με τις νέες μετοχές να διαπραγματεύονται το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου, πριν την ανακοίνωση των ευρωπαϊκών τεστ αντοχής στο τέλος του μήνα.

Και ένα τελευταίο που αφορά το «γιατί τώρα»: Το άρθρο του Κωνσταντίνου Χαροκόπου το περασμένο Σάββατο δεν θα μπορούσε να το διατυπώσει ποιο σωστά: «Υπήρχε περίπτωση από το 2015 μέχρι το 2019, επί κυβερνήσεως Τσίπρα –Καμμένου να επιτύχει ΑΜΚ των τραπεζών; Φυσικά και όχι. Τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει». Είναι προφανές πως η Alpha Bank επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τις ευνοϊκές συνθήκες στις χρηματαγορές και την καλή φήμη της Ελλάδας έχοντας ως μεγάλο στόχο να επιτύχει γρήγορα διψήφια ποσοστό κερδοφορίας.

Συμπληρώνω απλώς ότι οι αγορές δεν πρόκειται εσαεί να είναι ανοιχτές για εγχειρήματα που αφορούν ελληνικό ρίσκο.  Το έχουμε δει κατ’ επανάληψη στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν. Επομένως, κάλιο πέντε και πάμε παρακάτω.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.