Alpha Bank: Στα 65,2 εκατ. ευρώ τα κέρδη μετά από φόρους

Alpha Bank: Στα 65,2 εκατ. ευρώ τα κέρδη μετά από φόρους

Στα 65,2 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη μετά από φόρους της Alpha Bank το πρώτο τρίμηνο του 2018, έναντι 48,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017, με την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου να εμφανίζει περαιτέρω βελτίωση.

Συγκεκριμένα, τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα μειώθηκαν στην Ελλάδα κατά 2,8 δισ. ευρώ ενώ τα Δάνεια σε Καθυστέρηση υποχώρησαν κατά 3,1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Όπως σημειώνει η τράπεζα στην ανακοίνωσή της, στην Άσκηση Προσομοιώσεως Ακραίων Καταστάσεων 2018, η Alpha Bank κατέγραψε την υψηλότερη κεφαλαιακή θέση μεταξύ των ελληνικών συστημικών τραπεζών για το έτος 2020, τόσο υπό το βασικό όσο και υπό το δυσμενές σενάριο, καθώς ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) διαμορφώθηκε σε 20,4% και 9,7% αντιστοίχως. Ως αποτέλεσμα της Ασκήσεως δεν προέκυψαν κεφαλαιακές ανάγκες.

Παράλληλα, υπήρξε σημαντική μείωση της χρηματοδοτήσεως από τις Κεντρικές Τράπεζες, κατά 2,3 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και κατά 9 δισ. ευρώ το τελευταίο έτος. Η χρηματοδότηση της Τραπέζης μέσω του Εκτάκτου Μηχανισμού Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος (ELA) ανήλθε σε 3 δισ. ευρώ στο τέλος Μαΐου 2018, μειωμένη κατά 4 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους.

Το Κύριο Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων μειώθηκε κατά 9,7% ή 28,8 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε σε 268,5 εκατ. ευρώ, επηρεασμένο αρνητικά από τη χαμηλότερη συνεισφορά του Καθαρού Εσόδου Τόκων. 

O διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτριος Π. Μαντζούνης δήλωσε: «Το πρώτο τρίμηνο του 2018, η Alpha Bank επέτυχε κερδοφόρο αποτέλεσμα, παρά τη χαμηλότερη συνεισφορά των καθαρών εσόδων από τόκους και την κλιμάκωση του κόστους για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου. Η χρηματοδοτική μας βάση βελτιώθηκε σημαντικά, καθώς συνεχίσαμε να μειώνουμε τη χρηματοδότηση μέσω του Εκτάκτου Μηχανισμού Ρευστότητoς της Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ έχουμε υπερβεί τον τεθέντα στόχο μειώσεως των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων. Η επιτυχής ολοκλήρωση της Ασκήσεως Προσομοιώσεως Ακραίων Καταστάσεων 2018 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης συνέβαλε στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα, ενώ η επικείμενη ολοκλήρωση του 3ου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, τον Αύγουστο του 2018, διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για σταδιακή επιστροφή σε συνθήκες σταθερότητος. Η Alpha Bank, η Τράπεζα με την υψηλότερη κεφαλαιακή θέση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, θα συνεχίσει να στηρίζει την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Δείτε εδώ αναλυτικά τα αποτελέσματα της Alpha Bank.