Alpha Bank: Στα 42,3 εκατ. ευρώ τα κέρδη μετά από φόρους το 2016

Alpha Bank: Στα 42,3 εκατ. ευρώ τα κέρδη μετά από φόρους το 2016

Αποκατάσταση της κερδοφορίας το 2016 και κέρδη μετά από φόρους 42,3 εκατ. ευρώ  ανακοίνωσε η Alpha Bank ως αποτέλεσμα της βελτιώσεως του αποτελέσματος προ Προβλέψεων και της αποκλιμακώσεως των προβλέψεων για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου.

Τα κύρια αποτελέσματα προ Προβλέψεων ενισχύθηκαν κατά 6% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε Ευρώ 1.190,6 εκατ., παρά τη μείωση του ενεργητικού κατά Ευρώ 4,4 δισ., ως αποτέλεσμα της βελτιώσεως της λειτουργικής επιδόσεως και της αυξήσεως της αποδοτικότητας. 

Το Καθαρό Επιτοκιακό Περιθώριο αυξήθηκε κατά 20 μονάδες βάσεως το 2016 και ανήλθε σε 2,9%. Ο Δείκτης Εξόδων/Εσόδων μειώθηκε σε 48,2% από 50,2% το προηγούμενο έτος.

Παράλληλα σημειώθηκαν σημαντικές εισροές καταθέσεων Ευρώ 1,4 δισ. το δ΄ τρίμηνο 2016, τάση που ανεστράφη, εν μέρει, στις αρχές του 2017, λόγω εποχικότητας αλλά και αβεβαιότητας ως προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολογήσεως.

Δ. Μαντζούνης: Το κλεισιμο της δεύτερης αξιολόγησης προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων της Τράπεζας

Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης έθεσε ως προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων της Τράπεζας ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank κ. Δημήτριος Π. Μαντζούνης, καθώς συνδέεται άμεσα με την ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας.

Ο κ. Μαντζούνης αναλυτικά δήλωσε:

«Το 2016 επιτύχαμε κερδοφόρο αποτέλεσμα, παρά τις υψηλές προβλέψεις Ευρώ 1,2 δισ. για την κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου. Το υψηλότερο Καθαρό Περιθώριο Τόκων και η βελτιωμένη λειτουργική αποδοτικότητα ενίσχυσαν τα οργανικά μας αποτελέσματα, ενώ διατηρήσαμε την ισχυρή κεφαλαιακή μας βάση και προχωρήσαμε σε περαιτέρω απομόχλευση του ισολογισμού.

Η χρηματοδότησή μας από τις Κεντρικές Τράπεζες μειώθηκε σημαντικά, κατά 25% σε ετήσια βάση, ενώ συνεχίσαμε να διαφοροποιούμε τις πηγές χρηματοδοτήσεώς μας, αντλώντας κεφάλαια από τη διατραπεζική αγορά και μεγάλους διεθνείς οργανισμούς. Επιπλέον, κατά το 2016, σε εφαρμογή του σχεδίου αναδιαρθρώσεως της Τραπέζης, ως έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προχωρήσαμε με επιτυχία στην αποεπένδυση από μη κύριες δραστηριότητες στη Νοτιανατολική Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Όσον αφορά στην ποιότητα του δανειακού μας χαρτοφυλακίου, σημειώθηκε σημαντική αποκλιμάκωση των νέων μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων, ενώ θέσαμε τους στόχους για τη μείωση του συνόλου τους. Προϋπόθεση για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων αποτελεί η ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας καθώς και η πλήρης και ορθή εφαρμογή των αναμενομένων μεταρρυθμίσεων που αφορούν το ρυθμιστικό πλαίσιο διαχειρίσεως των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα συμβάλει σημαντικά η άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολογήσεως.» 

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της Alpha Bank μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Διαβάστε ακόμα:

- Alpha Bank: Το 33% των δανειοληπτών αποφεύγουν τη ρύθμιση λόγω της αβεβαιότητας

Photo by Sooc