Alpha Bank: Προς έκδοση ομολογιακού δανείου 500 εκατ. ευρώ

Alpha Bank: Προς έκδοση ομολογιακού δανείου 500 εκατ. ευρώ

Την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, ποσού έως ευρώ 500 εκατ.  ευρώ, εισηγείται το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Bank.

Όπως αναφέρει το ΔΣ της Alpha, η Τράπεζα επιθυμεί τη συνεχή διεύρυνση των πηγών αντλήσεως κεφαλαίων και χρηματοδοτήσεως, εν όψει (α) των μεταβαλλόμενων απαιτήσεων της κείμενης νομοθεσίας περί κεφαλαιακής επάρκειας και απορροφήσεως ζημιών εν λειτουργία ή/και κατά την εξυγίανση (MREL), (β) της περαιτέρω ευθυγραμμίσεως των εποπτικών της κεφαλαίων με τις απαιτήσεις και τις ευχέρειες του εφαρμοστέου κανονιστικού πλαισίου, (γ) του υψηλού ποσοστού Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων τα οποία καλείται να διαχειρισθεί ενεργά τα επόμενα έτη και (δ) της δυσχέρειας που αντιμετωπίζει η χώρα και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα επί του παρόντος για πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές.

Ωστόσο, λόγω της πρωτοφανούς χρηματοοικονομικής κρίσεως που αντιμετωπίζει η Ελληνική Οικονομία κατά τα τελευταία έτη, η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς χρηματαγορές είναι εξαιρετικά δυσχερής. Ως εκ τούτου απαιτείται η δημιουργία εργαλειοθήκης με όλα τα μέσα που παρέχουν τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία και ταχύτητα προσβάσεως στις χρηματαγορές, προκειμένου η Τράπεζα να μπορέσει να εκμεταλλευτεί αποτελεσματικά τις διαφαινόμενες ευκαιρίες για την άντληση κεφαλαίων εντός του επόμενου έτους. Η έκδοση ΜΟΔ εκτιμάται ότι παρέχει στην Τράπεζα αυξημένη ευελιξία προκειμένου να διευκολυνθεί η (άμεση ή έμμεση μέσω θυγατρικής της) πρόσβασή της στις διεθνείς χρηματαγορές.

Ειδικότερα, η έκδοση μετατρέψιμων σε μετοχές κινητών αξιών, όπως οι ομολογίες, είναι ένα ευρέως αποδεκτό στις διεθνείς αγορές χρηματοοικονομικό εργαλείο, στα πλαίσια του οποίου δύνανται να εκδοθούν (και) κινητές αξίες με χαρακτηριστικά που επιτρέπουν την αναγνώριση του αντληθησομένου ποσού στα εποπτικά κεφάλαια της Τραπέζης («Μετατρέψιμες Κινητές Αξίες»). Προϋπόθεση της αναγνωρίσεως αυτής αποτελεί οι Μετατρέψιμες Κινητές Αξίες να περιλαμβάνουν όρους περί υποχρεωτικής μετατροπής τους σε κοινές μετά ψήφου μετοχές της εκδότριας τραπέζης σε ακραίες περιπτώσεις μειώσεως της κεφαλαιακής της επάρκειας.

Σημειώνεται ότι αν και οι ακριβείς όροι περί υποχρεωτικής μετατροπής θα διαμορφωθούν κατόπιν αξιολογήσεως του εποπτικού πλαισίου, υπενθυμίζεται ότι με βάση την κείμενη νομοθεσία (Κανονισμός (ΕΕ) 575/2013) το όριο ενεργοποιήσεως της υποχρεωτικής μετατροπής τίθεται στο 5,125% του Δείκτη CET1 (υπό την επιφύλαξη της διακριτικής ευχέρειας της εκδότριας τράπεζας να ορίσει υψηλότερο όριο κατόπιν υποδείξεως της αρμόδιας εποπτικής αρχής), ενώ σε πρόσφατες εκδόσεις ελληνικών τραπεζών το όριο τέθηκε στο 7% του Δείκτη CET1 (βλ. ΠΥΣ 36/2015). Έτσι, η έκδοση του ΜΟΔ αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο αντλήσεως εποπτικών κεφαλαίων. Εφόσον κριθεί πρόσφορο και αναγκαίο, η διαδικασία επιταχύνεται και διευκολύνεται με την έκδοση Μετατρέψιμων Κινητών Αξιών μέσω θυγατρικής της Τραπέζης. Ειδικότερα, οι Μετατρέψιμες Κινητές Αξίες δύνανται να εκδοθούν και από 100% θυγατρική της Τραπέζης, η οποία και θα καλύψει το ΜΟΔ και αποκλειστικός σκοπός της οποίας θα είναι η άντληση κεφαλαίων από τις διεθνείς χρηματαγορές. Στην περίπτωση αυτή, οι μετατρέψιμες ομολογίες του ΜΟΔ θα αποτελέσουν την υποκείμενη αξία των Μετατρέψιμων Κινητών Αξίων, ενώ η μετατροπή τους θα συνεπάγεται την αυτόματη μετατροπή και των ομολογιών του ΜΟΔ, προκειμένου να παραδίδονται στον κάτοχο των Μετατρέψιμων Κινητών Αξιών οι νέες κοινές μετά δικαιώματος ψήφου μετοχές.

Συναφώς, η έκδοση του ΜΟΔ και εν γένει Μετατρέψιμων Κινητών Αξιών, οι οποίες, πέραν του δικαιώματος προαιρέσεως μετατροπής, σε ακραίες περιπτώσεις προκαλούν αραίωση (dilution) των υφισταμένων Μετόχων λόγω της υποχρεωτικής μετατροπής τους σε κοινές μετοχές, κρίνεται πρόσφορο μέσο, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη από πληθώρα ευρωπαϊκών τραπεζών για την άντληση εποπτικών κεφαλαίων ή τη συμμόρφωσή τους με την κείμενη νομοθεσία περί απορροφήσεως ζημιών εν λειτουργία ή/και κατά την εξυγίανση (MREL).

Σημειώνεται ότι οι απαιτήσεις εκ των Ομολογιών του προτεινομένου ΜΟΔ θα είναι μειωμένης κατατάξεως (subordinated) σε σχέση με τις λοιπές απαιτήσεις εγχειρόγραφων πιστωτών της Τραπέζης, κατατασσόμενες συμμέτρως με τις κοινές μετοχές του πιστωτικού ιδρύματος και κάθε άλλη απαίτηση, η οποία συμφωνείται ότι κατατάσσεται συμμέτρως με τις ομολογίες. Υπενθυμίζεται ότι τα εποπτικά κεφάλαια της Τραπέζης προέρχονται αποκλειστικά από την έκδοση κοινών μετοχών, διάρθρωση η οποία δεν συνάδει με τη συνήθη δομή που συναντάται στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. Ως εκ τούτου, η έκδοση και άλλων μορφών κινητών αξιών, όπως οι ομολογίες του ΜΟΔ, τα αντληθησόμενα κεφάλαια εκ των οποίων δύνανται υπό προϋποθέσεις να περιληφθούν στα εποπτικά κεφάλαια της Τραπέζης, θα βελτιώσει τη διάρθρωση των εποπτικών της κεφαλαίων, διευρύνοντας τις πηγές χρηματοδοτήσεώς της.

Περαιτέρω, η έκδοσή των ομολογιών, που, όπως προαναφέρθηκε, θα είναι μειωμένης κατατάξεως (subordinated), θα συμβάλει στη σταδιακή δημιουργία καμπύλης επιτοκίου (yield curve) για κινητές αξίες εκδιδόμενες από την Τράπεζα, διευκολύνοντας την έκδοση από την Τράπεζα στις χρηματαγορές και άλλων μορφών κινητών αξιών με απαιτήσεις που θα κατατάσσονται πριν από αυτές των ομολογιών του ΜΟΔ (π.χ. Senior Bonds). Ως εκ τούτου, σκοπό της προτεινόμενης εκδόσεως αποτελεί μεταξύ άλλων, ξεκινώντας από την έκδοση των ομολογιών του ΜΟΔ η Τράπεζα όχι μόνον να βελτιώσει τη διάρθρωση των εποπτικών της κεφαλαίων, αλλά και εν τέλει να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στις χρηματαγορές, βελτιώνοντας τις πηγές χρηματοδοτήσεώς της. Κυρίως όμως η έκδοση τόσο των μετατρέψιμων ομολογιών αλλά και άλλων κινητών αξιών από την Τράπεζα που επιτρέπουν κατά τους όρους τους την απορρόφηση ζημιών, λειτουργεί επ' ωφελεία και των καταθετών της Τραπέζης, καθόσον οι απαιτήσεις εξ αυτών κατατάσσονται μετά τις απαιτήσεις των καταθετών, προστατεύοντας κατά τούτο την καταθετική βάση της Τραπέζης.

Έτσι, οι υφιστάμενες συνθήκες στις χρηματαγορές και η ενδεχόμενη ανάγκη αντλήσεως κεφαλαίων αναδεικνύουν ως αναγκαίο και αναλογικό μέτρο την προτεινόμενη κατάργηση των δικαιωμάτων προτιμήσεως και τη χορήγηση εξουσίας στο Διοικητικό Συμβούλιο να διαθέσει διά ιδιωτικής τοποθετήσεως προς ειδικούς και λοιπούς επενδυτές ομολογίες με τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά, προκειμένου η Τράπεζα να διαθέτει την αναγκαία, υπό τις τρέχουσες συνθήκες, ταχύτητα και αμεσότητα αντιδράσεως στη μεταβαλλόμενη συγκυρία.

Τέλος προτείνεται η χορήγηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Τραπέζης εξουσίας για την έκδοση και διάθεση του εν θέματι ΜΟΔ εντός αποκλειστικής προθεσμίας δώδεκα (12) μηνών από της ημερομηνίας εγκρίσεως υπό της Γενικής Συνελεύσεως του παρόντος Θέματος, εφόσον όμως το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει σκόπιμη την εν λόγω έκδοση και διάθεση, λαμβανομένων υπόψη των κρατουσών στις χρηματαγορές συνθηκών και των αναγκών της Τραπέζης για άντληση κεφαλαίων.