Alpha Bank: «Μαξιλάρι ασφαλείας» για την επίτευξη των στόχων οι διαγραφές «κόκκινων» δανείων

Alpha Bank: «Μαξιλάρι ασφαλείας» για την επίτευξη των στόχων οι διαγραφές «κόκκινων» δανείων

Την αισιοδοξία τους ότι οι στόχοι μείωσης των «κόκκινων» δανείων που έχουν συμφωνηθεί με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ θα επιτευχθούν έως το τέλος του 2017, εξέφρασαν τα στελέχη της Alpha Bank, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων α'' τριμήνου στους αναλυτές.

Παρά το γεγονός ότι η τράπεζα δεν έδωσε αναλυτικά στοιχεία για τους τριμηνιαίους στόχους και το α'' τρίμηνο χαρακτηρίστηκε πολύ κακό, λόγω της αβεβαιότητας, υπάρχει αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα του έτους, καθώς υπάρχει και η λύση των διαγραφών. Σύμφωνα με τα στελέχη της Alpha Bank, ενώ εργαλεία όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα βρίσκονται σε πλήρη εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, οι στόχοι θα επιτευχθούν ακόμη και αν χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί το «όπλο» των διαγραφών.

Αντί να βλέπουμε αποκλειστικά τους αριθμούς είναι πιο χρήσιμο να καταλάβουμε τι κρύβεται πίσω από τις τάσεις που βλέπουμε, τόνισε η διοίκηση της τράπεζας σημειώνοντας ότι στο πλάνο της έχει συνυπολογίσει ότι μέχρι τους πρώτους μήνες του 2017 δεν είχαν νομοθετηθεί τα απαιτούμενα εργαλεία διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Γι'' αυτόν ακριβώς το λόγο, δεν αναμένεται ουσιαστική βελτίωση στο β'' τρίμηνο, αλλά θα πλησιάζει τους στόχους όσο φτάνουμε στο τέλος του έτους. Σύμφωνα με το πλάνο για το 2017, οι στόχοι των δύο τελευταίων τριμήνων είναι πιο δύσκολη σε επίπεδο όγκου μείωσης και σε σύγκριση με τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους.

Το ποσοστό των ρυθμισμένων δανείων που επιστρέφουν στο «κόκκινο» τοποθετείται στο 75%. Τα ρυθμισμένα δάνεια ήταν αυτά που σημείωσαν τις χειρότερες επιδόσεις στο α'' τρίμηνο, σε μία περίοδο που θα πρέπει να θεωρείται ικανοποιητική δεδομένου ότι κυριάρχησαν αλλεπάλληλες αρνητικές ειδήσεις για την οικονομία.

Παρ'' όλα αυτά, η Alpha Bank εκτιμά ότι το κλίμα θα βελτιωθεί από το γ'' τρίμηνο του έτους (το β'' τρίμηνο χαρακτηρίζεται το ίδιο δύσκολο με το α'' τρίμηνο), καθώς οι δανειολήπτες πλέον γνωρίζουν ότι οι τράπεζες έχουν στη διάθεσή τους όλα τα εργαλεία με τα οποία μπορούν να τους ασκήσουν πίεση. Παράλληλα, προβλέπεται ότι τα δάνεια που θα κατά κύριο λόγο θα επηρεαστούν θετικά από την αντιστροφή του κλίματος, μετά τη συμφωνία με τους δανειστές, είναι τα ρυθμισμένα. Μία ακόμη ενέργεια που εκτιμάται πως θα συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων είναι η στροφή προς πιο μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις.

Για τη συμπεριφορά των δανειοληπτών, ειπώθηκε ότι τα νέα μέτρα δεν επηρεάζουν άμεσα την ικανότητα εξυπηρέτησης καθώς θα εφαρμοστούν από το 2019, ωστόσο οι συνεχώς αυξανόμενοι φόροι και εισφορές που έχουν ήδη επιβληθεί είναι αυτά που επιφέρουν πλήγμα στη ζήτηση και στην ικανότητα αποπληρωμής.

Επίσης για τα «κόκκινα» δάνεια, η Alpha Bank έχει ήδη μεταβιβάσει προς διαχείριση στην Cepal δάνεια λιανικής ύψους 500 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να μεταβιβαστούν επιπλέον δάνεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Αναφορικά με την πλατφόρμα που θα διαχειριστεί επιχειρηματικά δάνεια, την Pillarstone, τα πρώτα αποτελέσματα από τη διαχείριση αναμένονται μέσα στο 2017.