Άλμα για τη μετοχή της Ericsson μετά την επίλυση της διαμάχης με την Apple

Άλμα για τη μετοχή της Ericsson μετά την επίλυση της διαμάχης με την Apple

Κέρδη έως και 7% βρέθηκε να καταγράφει η μετοχή της Ericsson στη Στοκχόλμη, καθώς η σουηδική εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού ανακοίνωσε τη διευθέτηση μιας δικαστικής διαμάχης με την Apple, η οποία συμφώνησε να καταβάλει δικαιώματα για τη χρήση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας κινητής τεχνολογίας της Ericsson.

Οι δύο εταιρείες υπέγραψαν μια συμφωνία για τα δικαιώματα σε παγκόσμιο επίπεδο που επιλύει «όλες τις εκκρεμείς δίκες για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας μεταξύ των δύο εταιρειών» και καλύπτει τα βασικά πρότυπα ευρεσιτεχνιών και των δύο εταιρειών σε όλα τα φάσματα (GSM, UMTS και LTE), αναφέρει η Ericsson στην ανακοίνωσή της.

Η Apple θα κάνει μια αρχική πληρωμή στην Ericsson και στη συνέχεια θα καταβάλει διαδοχικά τιμήματα για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας στο πλαίσιο της επταετούς συμφωνίας, όπως ανέφερε η Ericsson, διευκρινίζοντας πως οι υπόλοιπες λεπτομέρειες της συμφωνίας είναι εμπιστευτικές.

Η διαμάχη αυτή ανάμεσα στις δυο εταιρείες υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα των επιχειρηματικών σχέσεων στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, όπου η τυποποίηση των τεχνολογιών και η αυξημένη διείσδυση των έξυπνων τηλεφώνων βασίζονται στην ανταλλαγή της έρευνας και της ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, η ανταλλαγή αυτών των προτύπων έχει οδηγήσει σε μια σειρά από καταγγελίες και δικαστικές διαμάχες για αθέμιτες χρήσεις μεταξύ των εταιρειών.

Η προηγούμενη συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας ξεκίνησε το 2007 με το πρώτο iPhone και έληξε τον Ιανουάριο του 2015. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την ανανέωση, οι εταιρείες δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε νέα συμφωνία, μπαίνοντας στη συνέχεια σε μια διαδικασία μηνύσεων.