Aλλάζει τον ενεργειακό «χάρτη» η νέα μονάδα της Mytilineos

Aλλάζει τον ενεργειακό «χάρτη» η νέα μονάδα της Mytilineos

Του Γιώργου Δασκαλόπουλου

Θεμελιώνεται σήμερα, σε ειδική τελετή, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Mytilineos, στις εγκαταστάσεις του Αγ. Νικολάου Βοιωτίας. Ο σταθμός, με τον οποίο ο όμιλος ανοίγει μια νέα σελίδα στον ενεργειακό χάρτη, διαμορφώνει ταυτόχρονα και την πρώτη μεγάλη επένδυση, ύψους 300 εκατ. Ευρώ, της νέας εποχής για τη χώρα, καταγράφοντας την εμπιστοσύνη στο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται.

Ο νέος σταθμός, συνδυασμένου κύκλου και ισχύος 826MW θα έχει καύσιμο το φυσικό αέριο (CCGT), γεγονός που τον καθιστά εκ των πραγμάτων μονάδα χαμηλών εκπομπών ρύπων (περί τις 4 με 5 φορές χαμηλότερη από τις λιγνιτικές).

Παράλληλα τον εντάσσει στη νέα αντίληψη ηλεκτροπαραγωγής κατά την οποία οι χαμηλότερες εκπομπές διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη και χαμηλού κόστους παραγωγής, μια και το τελευταίο δεν επιβαρύνεται από το μεγάλο κόστος ρύπων.

Σε αυτό το σκηνικό, η νέα μονάδα θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο καθώς θα ειναι ο πλέον αποδοτικός σταθμός συνδυασμένου κύκλου της Ευρώπης με θερμική απόδοση μεγαλύτερη από 63% χάρη στον αεριοστρόβιλο τεχνολογίας “Class H “ της General Electric. Η ειτουργία του θα συνδυαστεί με την πολιτική της Mytilineos στην προμήθεια φυσικού αερίου που ήδη έχει εξασφαλίσει τροφοδοσία από διάφορες πηγές (αγωγοί και LNG) με σειρά συμφωνιών που της εξασφαλίζουν ανταγωνιστικό κόστος καυσίμου.

Χάρη στους δύο αυτούς παράγοντες (υψηλή απόδοση – ανταγωνιστικές τιμές αερίου) ο νέος σταθμός αναμένεται να αποτελέσει μονάδα βάσης για το ελληνικό ενεργειακό σύστημα, καθώς θα παρουσιάζει το χαμηλότερο κόστος ενεργειακών μονάδων. Και έτσι, θα είναι πρώτος σε σειρά ένταξης στο σύστημα.

Την κατασκευή έχει αναλάβει ο Τομέας Έργων EPC – METKA, που ήδη κατασκευάζει δεκάδες σταθμούς συνδυασμένου κύκλου παγκοσμίως, δηλαδή με υψηλή τεχνογνωσία και εγγυήσεις τόσο για την ποιότητα όσο την ταχύτητα κατασκευής, που προβλέπεται να οδηγήσει στην έναρξη της λειτουργίας του σταθμού το 4ο τρίμηνο του 2021.

Σημειώνεται ότι η Mytilineos διέβλέψε έγκαιρα τις εξελίξεις στο ενεργειακό προσκήνιο και εξασφάλισε έγκαιρα την άδεια της ΡΑΕ για τη νέα μονάδα, διασφαλίζοντας έτσι σημαντικό προβάδισμα χρόνου απέναντι στον ιδιωτικό ανταγωνισμό, αλλά παίρνοντας και συνολικά “θέση” για την επόμενη ημέρα στην ηλεκτροπαραγωγή.

Με τη νέα μονάδα των 826MW η εγκατεστημένη ισχύς των θερμικών μονάδων της Mytilineos θα ξεπεράσει τα 1.800 ΜW, ενώ μαζί με τις ΑΠΕ θα υπερβαίνει τα 2000MW. Θα διαμορφώνει δηλαδή σημαντικό μερίδιο του δυναμικού της εγχώριας παραγωγής το προσεχές διάστημα, ενώ παράλληλα θα συμβάλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, διαμορφώνοντας και προυποθέσεις εξαγωγών στο πλαίσιο του ευρωπαικού πλαισίου ενέργειας (target model).

Το υφιστάμενο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο της Mytilineos (εκτός των ΑΠΕ)- περιλαμβάνει άλλους δύο σταθμούς CCGT στο ενεργεριακό κέντρο Αγ. Νικολάου Βοιωτίας, εγκατέστημενης ισχύος 444,48 MW και 334MW αντίστοιχα, καθώς και μία ακόμη μονάδα της κατηγορίας ισχύος 436,6MW στο πλαίσιο της Corinthos Power, στους Αγ. Θεοδώρους Κορινθίας. Ειδικότερα σε ότι αφορά το κέντρο του Αγ. Νικολάου, η νέα μονάδα θα ανεβάσει την εγκατεστημένη ισχύ σε επίπεδο άνω των 1600MW καθιστώντας το έτσι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα ενεργεαικα κέντρα της χώρας.