Αλλάζει σελίδα η ΔΕΗ και στο Χρηματιστήριο

Αλλάζει σελίδα η ΔΕΗ και στο Χρηματιστήριο

Κάποτε κινδύνευε να γίνει ο παρίας της αγοράς. Σήμερα έχει επιστρέψει και αλλάζει πίστα τόσο στον ενεργειακό στίβο, με τα 1,35 δισ. φρέσκα κεφάλαια από την αύξηση κεφαλαίου, όσο και στο χρηματιστήριο. Με την είσοδο της μετοχής της στον MSCI, το «δείκτη των δεικτών» από τις 17 Νοεμβρίου, μια μέρα μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης των 150 νέων εκατομμυρίων μετοχών, η ΔΕΗ αλλάζει σελίδα και στην χρηματιστηριακή αγορά. Αυξάνεται η ορατότητα των ξένων για αυτήν, ενισχύεται η εμπορευσιμότητα της μετοχής και το βάθος της, η επιχείρηση θα κάνει πολύ περισσότερους όγκους συναλλαγών απ' όσους κάνει σήμερα, ενώ άμεσα θα εισρεύσουν φρέσκα κεφάλαια. 

Έκθεση της JP Morgan εκτιμά ότι με την προσθήκη στον MSCΙ θα εισρεύσουν στο χαρτί, 177,32 εκατ. δολαρίων και 29,97 εκατ. δολάρια από την αύξηση του βάρους στον FTSE, κάτι που συνεπάγεται συνολικές εισροές 207,29 εκατ. δολάρια. Παράλληλα δηλαδή με το πρωταγωνιστικό ρόλο που αποκτά ξανά στην αγορά ενέργειας, η ΔΕΗ περνά σε μια νέα εποχή και στο χρηματιστήριο με τη συμμετοχή της στον κορυφαίο των δεικτών.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να προσελκύσει σημαντικές εισροές στη μετοχή από τα passive funds που ακολουθούν τον MSCI. Τα κεφάλαια δηλαδή εκείνα, δουλειά των οποίων είναι να επενδύουν στις μετοχές του δείκτη, οι οποίες στην ουσία είναι σαν να «αποσύρονται» από την αγορά, αφού θα περάσουν σε πολύ πιο μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Παρόμοιους με πολλά από τα ξένα funds που αποκτούν για πρώτη φορά, το 50% των μετοχών της ΔΕΗ, με το Δημόσιο να περιορίζεται στο 34% και τους ιδιώτες εγχώριους και ξένους να περιορίζονται στο 16%. Αυτή είναι η νέα μετοχική σύνθεση της επιχείρησης που αριθμεί πλέον 382 εκατομμύρια μετοχές έπειτα και από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

 Η είσοδος στο μετοχικό της κεφάλαιο, πέραν της CVC Capital και της EBRD, μιας πλειάδας ακόμη 20 και πλέον ισχυρών funds, θα βελτιώσει την ποιότητα της εταιρικής διακυβέρνησης και επιτρέπει τον σχεδιασμό και την ολοκλήρωση μακροπρόθεσμων στρατηγικών και είναι μια από τις αιτίες για την ένταξη της ΔΕΗ στον δείκτη MSCI.

Για να φτάσει φυσικά εδώ η ΔΕΗ έπρεπε να μεσολαβήσουν πολλά. Έπρεπε να περάσει πρώτα μέσα από τις συμπληγάδες της απολιγνιτοποίησης, να πάρει την απόφαση να σβήσει νωρίτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες τις λιγνιτικές της μονάδες, να πουλήσει σημαντικά πάγια, όπως το ΔΕΔΔΗΕ, να πείσει τους ξένους επενδυτές ότι είναι σε θέση να αλλάξει και ταυτόχρονα με όλα αυτά να αρχίσει να παρουσιάζει κέρδη.

Φέτος, η επιχείρηση αναμένεται να εμφανίσει 900 εκατ. ευρώ λειτουργική κερδοφορία και οριακή εικόνα καθαρών κερδών, επιτυγχάνοντας παρόμοιες επιδόσεις για δεύτερη συνεχή χρονιά, παρά την ενεργειακή καταιγίδα.

Το πανευρωπαϊκό στοίχημα για πράσινη μετάβαση, έτσι όπως άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά στα μέσα της τρέχουσας δεκαετίας βρήκε τη ΔΕΗ ένα κατώφλι πριν τη χρεοκοπία. Η κρατική στήριξη το 2019 την έστησε στα πόδια της, το βιώσιμο επενδυτικό πλάνο που έδωσε τέλος στο λιγνίτη, επικεντρώνοντας στις ΑΠΕ, και σήμερα γίνεται το τρίτο και σημαντικότερο βήμα. Η ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που οδήγησε σε μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου από το 51% στο 34%, εξασφαλίζοντας κεφάλαια 1,35 δισ. ευρώ στην ΔΕΗ, είναι το νέο ορόσημο για την επιχείρηση.