Σε γραμμή διχασμού ο Α. Τσίπρας

Σε γραμμή διχασμού ο Α. Τσίπρας

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Το δόγμα αυτό ακολούθησε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για την εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, αφού αναλώθηκε μόνο σε κριτική προς τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, λες και αυτός είναι ο πρωθυπουργός της χώρας. Είναι, μάλιστα, ενδεικτικό ότι ενώ η χώρα βαίνει προς τα βράχια ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία λέγοντας «Κύριε Μητσοτάκη θα σας ασκήσω πολιτική κριτική»! Και όντως αυτό έκανε, εκτιμώντας προφανώς ότι για όλα τα δεινά της χώρας ευθύνεται η αξιωματική αντιπολίτευση και όχι η κυβέρνηση της χώρας.

«Το μόνο που εσείς γνωρίζετε από την θητεία σας ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να παίρνετε ξεκάθαρες θέσεις, όταν καταφέρεστε εναντίον της χώρας, υπέρ τρίτων. Θα υπερασπιστείτε ποτέ στις κρίσιμες στιγμές τα συμφέροντα και τις ανάγκες της χώρας. Ή θα υπερασπίζεστε τις ανάγκες τρίτων;», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ενώ συνέχισε στην ίδια λογική.

Κατηγόρησε, δε, τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έχει ασπαστεί τις θέσεις του ΔΝΤ, καθώς όπως είπε, «Όλοι αναγνωρίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα να επιλέγει τα μέσα υλοποίησης των συμφωνηθέντων στόχων. Κανείς δεν έχει μιλήσει για μονομερής ενέργειες, μόνο εσείς. Είστε βασιλικότεροι του Βασιλέως».

Παράλληλα, ο Α. Τσίπρας ούτε λίγο ούτε πολύ υπαινίχθηκε ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να οδηγήσει την «χώρα και την κοινωνία στην μέγγενη της πιστωτικής ασφυξίας», ενώ αναφορικά με τις πρόσφατες μηνήσεις του εκπροσώπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκου σημείωσε: Αντί για απαντήσετε έχετε εισαγάγει την στρατηγική του στρίβει δια των μηνύσεων και των αγωγών. Τα δύο ζητήματα που πολιτικά κάλεσε το κόμμα σας η κυρία Γεροβασίλη να δώσουν εξηγήσεις ήταν  κρίσιμα ζητήματα. Το ένα που αφορά τον Αντώνη Σαμαρά  είναι η διαχείριση των λιστών της φοροδιαφυγής, Λαγκάρντ και Μπόργιανς, οι οποίες δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ».

Στο στόχαστρο έβαλε εκ νέου τον Σταύρο Παπασταύρου υπογραμμίζοντας: Αποδεικνύεται ότι όχι μόνο φιλικά πρόσωπα βρίσκονται στις λίστες, αλλά οι δέκα Παπασταύρου έχουμε φτάσει να είναι ένας αλλά να είναι σε όλες τις λίστες».« Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης έτσι το λέει ο λαός μας αυτό που κάνετε. Αυτή η παρέα θα λογοδοτήσει ποτέ. Φτάνει η ώρα που θα γίνει αυτό. Συνεχίζετε να καλύπτεται τον κ. Παπασταύρου αλλά και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά, όταν αποδεικνύεται για ποιο λόγο έκρυβε τις λίστες στα συρτάρια», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Ακόμα υπενθύμισε ότι από το 1999, 301 εκατ. ευρώ έχει λάβει η ΝΔ, 296 εκατ. ευρώ το ΠΑΣΟΚ και υπογράμμισε ότι τα τότε  μεγάλα κόμματα είχαν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό καρτέλ. Και βέβαια μίλησε για την παλαιότερη ρύθμιση, με την οποία «απαλλάσσονταν τραπεζικά στελέχη που χορήγησαν επισφαλή δάνεια προς τα κόμματα και τα σπασμένα συνεχίζει να πληρώνει ο Ελληνικός λαός». Δεν παρέλειψε, βέβαια, να αναφέρει ότι η πρώτη ρύθμιση έγινε για πρώτη φορά το 2014 (επί κυβέρνησης Σαμαρά), «υπό το βάρος της κατακραυγής για τα θαλασσοδάνεια».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση πρόκειται να υιοθετήσει νέο πλαίσιο για το πολιτικό χρήμα. Πια αναλυτικά θα υπάρξει νέο σύστημα ελέγχου για την χορήγηση δανείων αλλά και την διαγραφή και την ρύθμιση των χρεών. «Στόχος μας θα  είναι να δούμε αν πληρούνται  οι κανόνες αλλά και ενημερώνετε η Βουλή», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Επίσης, δεσμεύτηκε ότι θα καταργήσει όλες τις «σκανδαλώδεις παρεμβάσεις», όπως και αυτή με την οποία «παρέχεται ασυλία σε τραπεζικά στελέχη».

Τέλος, μίλησε για τα δάνεια των ΜΜΕ ισχυριζόμενος ότι τα παλιά δάνεια αναχρηματοδοτήθηκαν από το 2010 έως τον Ιανουάριο 2015 αντί να εξοφλούνται και προσέθεσε ότι «δεν θα ανεχθούμε να μας στηρίξουν οι νταβατζήδες». Σε ότι αφορά τα χρέη τόνισε ότι τα ΜΜΕ χρωστούν περί τα 953 εκατομμύρια ευρώ, και «δεν πλήρωναν τέλη συχνοτήτων».