Αλ. Σαρρηγεωργίου: Σε 5 χρόνια 7,5 δισ. οι ασφαλιστικές

Αλ. Σαρρηγεωργίου: Σε 5 χρόνια 7,5 δισ. οι ασφαλιστικές

Σε μία κατάμεστη αίθουσα με πάνω από 400 συνέδρους στο Divani Caravel διεξάγεται από το πρωί το 10th Insurance Conference «The Future is Now» (#inc17-http://www.insurance.ethosevents.eu), φιλοξενώντας επίσημους προσκεκλημένους, τον υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο, τον τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ν.Δ κ. Ιωάννη Βρούτση, τον υποδιοικητή της ΤτΕ κ. Θεόδωρο Μ. Μητράκο και βεβαίως μερικά από τα ισχυρότερα και εμβληματικότερα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς και εκπρόσωπους από την ΕΑΕΕ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το συνέδριο δίνει έμφαση τόσο στις εξελίξεις σε θεσμικά θέματα όπως η Εποπτεία, τα Solvency II , η τεχνολογική ανάπτυξη, η διαμεσολάβηση αλλά και να απαντήσει στις ανάγκες των ασφαλιστικών εταιρειών για ανάπτυξη, το φορολογικό και το ασφαλιστικό των επιχειρήσεων και των διαμεσολαβούντων, τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και οι ανάγκες για συμβουλευτικές υπηρεσίες. Ξεχωριστή στιγμή στο συνέδριο ήταν η βράβευση του κ. Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου για το έργο του και τη συνεισφορά του στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος, τόνισε ότι «Υπάρχει αισιοδοξία ότι βάλαμε φρένο στην κατηφόρα με στέρεα υλικά». Επεσήμανε ότι κοντά σε μια ισχυρή δημόσια ασφάλιση χτίζεται και μια ισχυρή ιδιωτική ασφάλιση. Tα Solvency II ευνοούν ενώ η τεχνολογία αναπτύσσεται. Η δομή ευνοεί. Ωστόσο θα πρέπει να τονιστεί ότι το πεδίο δράσης είναι η ελληνική οικονομία. Βαθμιαία φαίνονται τα αποτελέσματα. Ο κ. Πετρόπουλος επεσήμανε ότι τα Επαγγελματικά Ταμεία έχουν καλές αποδόσεις και επιδόσεις ενώ κατέληξε στο ότι η δυνατότητα πάντα θα υπάρχει για νέες υπηρεσίες όπως και οι κίνδυνοι σε τομείς όπως το περιβάλλον, οι δημόσιες δομές και τα δίκτυα δημιουργούν ανάγκες προστασίας.

Ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ν.Δ. κ. Ιωάννης Βρούτσης, τόνισε ότι «the future is near». Αναρωτήθηκε εάν βρισκόμαστε σε συγκυριακή καμπή και αναφερόμενος στην ιδιωτική ασφάλιση τόνισε ότι στην ιδιωτική ασφάλιση, τα Επαγγελματικά Ταμεία πρέπει να προχωρήσουν σύντομα και ότι το σύστημα της δημόσιας ασφάλισης όπως λειτουργεί σήμερα δεν είναι αποδοτικό. Οι συντελεστές αναπλήρωσης θα πρέπει να γίνουν ανταποδοτικοί. Καταλήγοντας είπε ότι «θα είχε καταρρεύσει η οικονομία χωρίς την ιδιωτική οικονομία και την ασφαλιστική αγορά».

Η Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ κα Μαργαρίτα Αντωνάκη αναφέρθηκε τόσο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις όσο και στα ελληνικά δρώμενα της ασφαλιστικής αγοράς. «To Συνέδριο έρχεται να ρίξει φως στις κρίσιμες εξελίξεις που γίνονται στην Ευρώπη. Η Ευρώπη είναι ο χώρος που ανήκουμε, κλυδωνίστηκε λόγω Brexit, προσφυγικό, τρομοκρατικά. Όμως ανακτά τις δυνάμεις της. Η ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά κινείται σταθερά ανοδικά και με πολλές προκλήσεις. Αυξάνεται σταθερά η διασύνδεση και η επικοινωνία των πολιτών και η αυτοματοποίηση. Η επίδραση έρχεται και στο χώρο των ασφαλίσεων , αλλάζοντας το επιχειρησιακό μοντέλο και τον τρόπο που δουλεύουμε» δήλωσε η κα Αντωνάκη. Αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις που δημιουργεί η καινοτομία , τα χαμηλά επιτόκια και η εμφάνιση του cyber risk και οι νέες τεχνολογίες σε αυτοκίνητο. Στην Ελλάδα εκτιμάται σταδιακή ανάπτυξη αλλά η ανεργία παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η εφαρμογή Solvency II απέβη θετική σε κάθε επίπεδο. Οι προοπτικές της είναι ενθαρρυντικές και φαίνονται στο ενδιαφέρον των επενδυτών, δήλωσε η κα Αντωνάκη. Το νέο ΔΣ της ΕΑΕΕ θέλει να προβάλει τις θέσεις των ασφαλιστικών εταιρειών να κλείσει το χάσμα με την Ευρώπη και να βοηθήσει την διείσδυση σε συντάξεις, υγείας και καταστροφικών κινδύνων κατέληξε η κα Αντωνάκη.

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θεόδωρος Μ. Μητράκος επεσήμανε τις σημαντικές οι τελευταίες εξελίξεις για την οικονομία. «Οι διαδικασίες της εταιρικής διακυβέρνησης πρέπει να μεταφερθούν σε όλες τις επιχειρήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά. Η ελληνική ασφαλιστική αγορά επέδειξε, εξαιρετική ωριμότητα και συνέπεια, παρά το αυστηρό πλαίσιο εποπτείας. «Έχουν γίνει υπό το νέο πλαίσιο εξαιρετικά σημαντικά βήματα: Διαρκή εκπαίδευση, βελτίωση στο πλαίσιο της κεφαλαιακής επάρκειας, νέοι κανόνες, εταιρική διακυβέρνηση, δημοσιοποιημένα για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ όλα όσα επιτάσσει το νέο πλαίσιο SOLVENCY II. Δίνεται πλέον η δυνατότητα στο καταναλωτικό κοινό να αξιολογήσει και να επιλέξει.» Αναφερόμενος στις διεθνείς εξελίξεις ο κ. Μητράκος στάθηκε στην ευαισθησία στις διακυμάνσεις των επιτοκίων. Σχετικά με τις σχέσεις με την ασφαλιστική κοινότητα επεσήμανε ότι «υπάρχει στενή συνεργασία της εποπτικής αρχής με τις ασφαλιστικές, υπήρξαν πολυάριθμες συναντήσεις του επόπτη με τις εταιρείες για όλα τα ζητήματα».

Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία και προσοχή, για τα ακίνητα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο των ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιαίτερα για τα ακίνητα μεγάλης αξίας. «Αμφίβολη η αξία για μη μεταβιβάσιμο ακίνητο» είπε ο κ. Μητράκος και κάλεσε τις εταιρείες να αξιολογήσουν τα ακίνητά τους στο χαρτοφυλάκιο. Ο κ. Μητράκος αναφέρθηκε επίσης στους υψηλούς δείκτες SCR και MCR που εμφάνισαν οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα, στα τεστ προσομοίωσης (stress tests) τα οποία είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα για τις 8 ελληνικές εταιρείες που συμμετείχαν. Επεσήμανε τις ανάγκες για ισχυρά Επαγγελματικά Ταμεία, τις αλλαγές στο σύστημα υγείας και τις ανάγκες για συμπληρωματικές ασφαλίσεις σε συντάξεις και υγεία, τις καλύψεις στις φυσικές καταστροφές και βέβαια στη διαδικασία για την κάλυψη των ανασφάλιστων οχημάτων και τόνισε την ανάγκη για επανεκπαίδευση και πιστοποίηση των διαμεσολαβητών. Εν κατακλείδι, η Ασφαλιστική αγορά ανταποκρίθηκε σε συνεργασία με τον επόπτη, όμως δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός αλλά συνεχής προσπάθεια για να καλυφθεί το gap με την ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά. Ως αισιόδοξο μήνυμα η ελληνική οικονομία, περνά σε άλλη φάση βασικά πρόσφατα χαρακτηριστικά: δημοσιονομικό έλλειμμα, εξωτερικό ισοζύγιο πληρωμών, πρόσφατη συμφωνία, θετικούς δείκτες σε βιομηχανική παραγωγή, τουρισμό ακόμα και λιανεμπόριο. Άρα με σύμμαχο την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας η ασφαλιστική αγορά μπορεί να καλύψει το gap με την ευρωπαϊκή αγορά.

«Κανείς δεν ξεκινά θέλοντας να γίνει ασφαλιστής» δήλωσε χαριτολογώντας ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου. «Κυρίως προήλθε από το asset management. Τότε γνώρισα και αγάπησα την ασφαλιστική αγορά στην Αμερική αρχικά και μετά στην Ελλάδα». Η μεγάλη μας διαφορά με την Αμερική, δεν είναι στο know how ή την ποιότητα αλλά στην συνείδηση. Η φράση του κ. Σαρρηγεωργίου που χαρακτήρισε την ασφαλιστική αγορά είναι: «Το θέμα δεν είναι πως θα τσακωθούμε για να μοιράσουμε την μικρή πίτα αλλά να αυξήσουμε την πίτα», όπως επίσης και ότι «Το θέμα είναι να μην είστε irrelevant στο κοινό» γιατί στο τέλος ο κόσμος θέλει ένα ποιοτικό προϊόν/υπηρεσία με σωστό κόστος. Ο κ. Σαρρηγεωργίου επεσήμανε τη μεγάλη συνεισφορά της ασφαλιστικής αγοράς στην ελληνική οικονομία. «Είμαστε με 13 δις ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής, με 25.000 εργαζομένους. […] Πρέπει να επικοινωνήσουμε στον κόσμο και τα νέα παιδιά ότι η ασφάλιση δεν είναι κάτι μουχλιασμένο. Εμείς δίνουμε και τη σοβαρότητα αλλά και ό,τι φρέσκο κάνουν τα start ups».

The Future is now για μεσίτες ασφαλίσεων και ΣΕΜΑ: «Είμαστε ήδη 30 χρόνια στο ΣΕΜΑ . Μεγαλώσαμε αρκετά και δεν το καταλάβαμε » δήλωσε η κα Ευγενία Καφφετζή. «Σε καμία χώρα – ισχυρή οικονομία τη Ε.Ε η ιδιωτική ασφάλιση δεν έχει αφεθεί στην τύχη της. Πιστεύουμε σαν ΣΕΜΑ, είναι η μοναδική μας ευκαιρία να προχωρήσουμε μπροστά. Είμαστε εδώ να στηρίξουμε σε όλους τους τομείς. Το «κλειδί» για μας είναι η ασφαλιστική συνείδηση, όπου ο ρόλος μας είναι συμβουλευτικός. Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις στρατηγικές μας και έτσι δεν θα έχουμε να φοβηθούμε κάτι από direct πωλήσεις ή bancassurance». «Φοβάμαι ότι είμαστε πολύ λίγοι αυτοί που μπορούν να ακολουθήσουν το IDD», επεσήμανε η κα Καφφετζή. Θέλουμε να πιστεύουμε πως η ασφαλιστική αγορά θα δώσει λύσεις σε συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό, με ασφαλείς επενδύσεις στο χώρο και κεντρικό ρόλο στους μεσίτες ασφαλίσεων
Η πρόεδρος της ΕΑΔΕ, του ΠΟΑΔ και της ΕΑΕΕ, κα Δ. Λύχρου εστίασε στα προβλήματα που απασχολούν σήμερα την διαμεσολάβηση της ασφαλιστικής αγοράς. Επεσήμανε το γενικό πρόβλημα για τα δίκτυα διανομής και ότι επιχειρείται να διορθωθεί η πορεία με το IDD. Τόνισε ότι πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις και κανόνες προς όλους , ορθή εποπτεία όλων των δικτύων διανομής και αναφέρθηκε στις πολλές ευθύνες και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες μαζί με το αυξημένο κόστος. Ιδιαίτερη επισήμανση έκανε στην αντιμετώπιση των «μαύρων κωδικών». Η κα Λύχρου επεσήμανε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις ασφαλιστικές εισφορές που αυξήθηκαν σε δυσθεώρητα επίπεδα. Κατέληξε στην ανάγκη της ασφάλειας ακολουθώντας το νέο προφίλ του καταναλωτή. «Είναι καιρός να βρεθούν νέοι τρόποι για να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες των καταναλωτών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πολύ έντονο το ενδιαφέρον στο πρώτο πάνελ του συνεδρίου Leadership Panel: «Η μεγάλη εικόνα» της Ασφαλιστικής αγοράς όπου μίλησαν για κρίσιμα ζητήματα της αγοράς κορυφαίοι εκπρόσωποι του κλάδου. Οι κ.κ Γιάννης Καντώρος (Interamerican), Ερρίκος Μοάτσος (AXA Ασφαλιστική), Νάντια Σταυρογιάννη (DAS) και Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου (Eurolife) εστίασαν την προσοχή τους, μεταξύ άλλων στην ανάγκη μεγέθυνσης της «πίτας», μιλώντας παράλληλα για ζητήματα θεμιτού και αθέμιτου ανταγωνισμού, το bancassurance, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διαμεσολάβηση και τα εναλλακτικά κανάλια διανομής, τα άλματα της τεχνολογίας και τις start up συναρτήσεις της ασφαλιστικής αγοράς. Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε για την εκπαίδευση με στόχο, μεταξύ άλλων, τόσο την πρόοδο των στελεχών του κλάδου όσο και την ανάπτυξη της ασφαλιστικής συνείδησης. Κομβικό στοιχείο, τέλος, οι επενδύσεις ξένων εταιρειών στην ασφαλιστική αγορά που δείχνουν πράγματι το ενδιαφέρον και τις προοπτικές του κλάδου.