Αλ. Χαρίτσης: Με διαδικασίες fast track τα επενδυτικά σχέδια για το "Σχέδιο Γιούνκερ"

Αλ. Χαρίτσης: Με διαδικασίες fast track τα επενδυτικά σχέδια για το "Σχέδιο Γιούνκερ"

Οι επενδυτικές προτάσεις που προορίζονται για το «Σχέδιο Γιούνκερ» θα υπαχθούν σε διαδικασία ταχείας αδειοδότησης (Fast Track), ώστε να επιταχυνθεί η ωρίμανση των έργων". Σχετική νομοθετική πρωτοβουλία ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας.

Αυτό γνωστοποίησε ο υφυπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης, στο χαιρετισμό του σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Γραφείο Αθηνών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με θέμα την ενημέρωση γύρω από το «Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ» για την Ευρώπη.

Ο υφυπουργός ανέφερε τους βασικούς πυλώνες στους οποίους βασίζεται το «Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη» ή «Σχέδιο Γιούνκερ» και τόνισε ότι στόχος του σχεδίου θα πρέπει να είναι να ξεπερασθεί η τάση αποεπένδυσης που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά στο σύνολο της Ευρώπης, μέσα σε ένα ευρύτερο περιβάλλον έντονων προκλήσεων για την παγκόσμια οικονομία.

Στη συνέχεια, περιέγραψε τους στόχους της κυβέρνησης αναφορικά με την αξιοποίηση του σχεδίου Γιούνκερ από την Ελλάδα, τονίζοντας πως ήδη μία σειρά από προτάσεις έργων εξετάστηκαν και αξιολογήθηκαν από το υπουργείο Οικονομίας και από αυτή τη διαδικασία προεπιλέχθηκαν 42 έργα συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 5,4 δισ. ευρώ, "τα οποία πληρούν τα κριτήρια επιλογής του Κανονισμού και εναρμονίζονται με βασικούς άξονες του νέου αναπτυξιακού μοντέλου που χαράσσει η κυβέρνηση: Έργα μεσαίας και μεγαλύτερης κλίμακας και υψηλής προστιθέμενης αξίας με ισχυρά εξωστρεφή χαρακτηριστικά που δημιουργούν ποιοτικές θέσεις εργασίας και έχουν ήπιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα".

Τα προεπιλεγέντα έργα είτε εμπλοκής Δημοσίου είτε αμιγώς ιδιωτικά, αφορούν στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών, του τουρισμού, των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας (ICT), της έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας (RDI) και των ιδιωτικών βιομηχανικών επενδύσεων.

Ο κ. Χαρίτσης ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η αποστολή των έργων αυτών προς ανάρτηση στην Ευρωπαϊκή Πύλη Επενδυτικών Έργων (ΕΠΕΕ), καθώς, επίσης και ότι τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομίας θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία που θα προβλέπει την υπαγωγή όσων επενδυτικών προτάσεων προορίζονται για το «Σχέδιο Γιούνκερ» σε διαδικασία ταχείας αδειοδότησης (Fast Track), ώστε να επιταχυνθεί η ωρίμανση των έργων.

Σήμερα το απόγευμα (περίπου στις 6.30 μ.μ.), ο υφυπουργός θα έχει κατ'' ιδίαν συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν, για να συζητήσουν αναλυτικότερα τη μεγαλύτερη προώθηση των επενδύσεων στην Ελλάδα, μέσω της αξιοποίησης του «σχεδίου Γιούνκερ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ