8ος χρόνος, ημέρα 2478η
Κυριακή, 14 Αυγούστου 2022

Ακρίβεια και κρίση, αλλά η ανεργία σε ιστορικό χαμηλό

Ακρίβεια και κρίση, αλλά η ανεργία σε ιστορικό χαμηλό
Ap Images

Παρά τις αλλεπάλληλες ενδείξεις επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη, οι επίσημες μετρήσεις δείχνουν ότι η ανεργία στην Ευρωζώνη βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί. Σύμφωνα με την Eurostat, η αγορά εργασίας συνεχίζει να σημειώνει εντυπωσιακές επιδόσεις με αποτέλεσμα η ανεργία να υποχωρεί τον Μάιο στο 6,6%.

Η γενικότερη βελτίωση στο πεδίο της απασχόλησης αντισταθμίζει τον αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον πληθωρισμό και κατ’ επέκταση αναμένεται να είναι πιο ήπιο το πλήγμα που θα δεχθεί το ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με την ING, δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάποια μεγάλη ανατροπή στην αγορά εργασίας καθώς τα ποσοστά κενών θέσεων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά, ενώ ακόμη και στην περίπτωση που η ευρωπαϊκή οικονομία πέσει σε ύφεση, ο αντίκτυπος στην ανεργία θα είναι περιορισμένος.

Η Capital Economics, από την πλευρά της, σχολιάζει ότι τα στοιχεία δείχνουν πως οι προθέσεις των επιχειρήσεων να προσλάβουν έχουν εξασθενήσει ελαφρώς τον Ιούνιο, ενδεχομένως αντικατοπτρίζοντας την εξασθένηση της ώθησης που σημειώθηκε τους προηγούμενους μήνες από την επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά και την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος.

Όμως ο δείκτης οικονομικού κλίματος που αφορά στις προσδοκίες των επιχειρήσεων για την απασχόληση συνεχίζει να αντιστοιχεί σε ιστορικά ισχυρή αύξηση της απασχόλησης κατά 1,8% σε ετήσια βάση.

Η έλλειψη θέσεων εργασίας στην αγορά υποδηλώνει ότι η ανάπτυξη των μισθών θα συνεχιστεί με επιταχυνόμενο ρυθμό. Οι σημαντικές αυξήσεις στις απολαβές διασφαλίζονται από τον πολύ υψηλό πληθωρισμό και αναμένεται να είναι τόσο υψηλές που θα δώσουν την αφορμή στις επιχειρήσεις να αυξήσεις περαιτέρω τις τιμές, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενός φαύλου κύκλου αυξήσεων σε τιμές και μισθούς. Δεδομένων των ανωτέρω, η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει κανονικά στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής φέτος.