Ακίνητα: Πανίσχυρος μαγνήτης επενδύσεων το κέντρο της Αθήνας

Ακίνητα: Πανίσχυρος μαγνήτης επενδύσεων το κέντρο της Αθήνας

Πανίσχυρο μαγνήτη για επενδύσεις στο real estate αποτελεί ξανά, ύστερα από μία «παύση» λόγω πανδημίας, το κέντρο της Αθήνας, όπου αργά αλλά σταθερά κάνουν την εμφάνισή τους νέα projects μετατροπής κτιρίων γραφείων σε κατοικία. Ένα από τα πιο πρόσφατα αφορά την ανακατασκευή σε κατοικία δύο επαγγελματικών κτιρίων στην οδό Νικίου 20-22 στο Μοναστηράκι, ενώ η λίστα με τις νέες επενδύσεις στον τομέα της κατοικίας διευρύνεται συνεχώς. Η συμβουλευτική εταιρία Cerved Property Services αναφέρει, σε πρόσφατη ανάλυσή, της ότι στο αθηναϊκό real estate, παρά τον περιορισμό των επενδύσεων μέσω Χρυσής Βίζας και την υποχώρηση της ζήτησης για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις-τάσεις που εμφανίστηκαν στο peak της πανδημίας- η ζήτηση παραμένει ισχυρή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους αναλυτές, στην περιοχή της Ακρόπολης (Πλάκα, Μοναστηράκι, Θησείο, Ψυρρή, Άνω Πετράλωνα, Κουκάκι) υπάρχει αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας λόγω και της ανακαίνισης παλαιών διαμερισμάτων, όπως και άνοδος της ζήτησης και των τιμών. Βάσει της Cerved, οι τιμές για διαμερίσματα παλαιά (που χρήζουν ανακαίνισης) ξεπερνούν τα 1.400 ευρώ / τ.μ. και τις 2.500 ευρώ για ανακαινισμένα. Αγγίζουν δε ή ξεπερνούν τις 4.000 ευρώ αναλόγως της τοποθεσίας και της κατάστασης των ιδιοκτησιών.

Πώς όμως, διαμορφώνονται οι τιμές στις επιμέρους συνοικίες της Αθήνας;

Στις περιοχές των Αμπελοκήπων, των Ιλισίων και του Παγκρατίου, η άνοδος της ζήτησης σχετίζεται με διαμερίσματα επιφάνειας άνω των 100 τ.μ., με τις τιμές στις συγκεκριμένες περιοχές να ξεκινούν από 2.700 ευρώ / τ.μ. και 1.000 ευρώ / τ.μ.  για νεόδμητα διαμερίσματα και διαμερίσματα άνω των 30 ετών αντίστοιχα.

Ακόμη, σύμφωνα με την Cerved Property Services, στην Κυψέλη και κυρίως πέριξ της οδού Φωκίωνος Νέγρη, υπάρχει αυξημένη ζήτηση για αγορά ακινήτων άνω των 80 τ.μ., ενώ στα Εξάρχεια υφίσταται αύξηση τιμών και ζήτησης. Οι αξίες στις συγκεκριμένες συνοικίες (Κυψέλη-Εξάρχεια) ξεκινούν από 2.000 ευρώ / τ.μ. και 800 ευρώ / τ.μ. για νεόδμητα διαμερίσματα και ακίνητα μεγάλης παλαιότητας.

Στις περιοχές των Πατησίων, των Σεπολίων και του Κολωνού οι τιμές είναι στα επίπεδα του 2019 και ξεκινούν από 500 ευρώ ανά τ.μ. για ακίνητα τριακονταετίας.

Η εικόνα αλλάζει αισθητά στο Κολωνάκι όπου η ζήτηση για ακίνητα 110-150 τ.μ. είναι αυξημένη από Έλληνες και αλλοδαπούς αγοραστές, με τις τιμές να ξεκινούν από 3.500 ευρώ /τ.μ. και να ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ για υψηλών προδιαγραφών ακίνητα.

Σύμφωνα λοιπόν, με τους αναλυτές της Cerved, το κέντρο της Αθήνας εμφανίζει αυξητική τάση των τιμών κατοικιών στις περισσότερες περιοχές, ενώ η ζήτηση για κατοικίες 2-3 υπνοδωματίων είναι αυξημένη στις καλές περιοχές του κέντρου κυρίως από Έλληνες. Κοινό παρονομαστή αποτελεί η αύξηση της  κατασκευαστικής δραστηριότητας λόγω και έργων ανακαίνισης και ανακατασκευής παλαιών κατοικιών, αλλά και η άνοδος των τιμών οικοπέδων.

Την άνοδο του real estate τροφοδοτούν, μεταξύ άλλων, το «πάγωμα» του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2022, που επιβαρύνει τους πωλητές και επιβάλλεται στη διαφορά που προκύπτει μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης του ακινήτου. Η απαλλαγή φορολόγησης της δωρεάς χρημάτων γονέων σε τέκνα για αγορά πρώτης κατοικίας, η αναστολή ΦΠΑ στην οικοδομή μέχρι τα τέλη του 2022 και βέβαια η θεσμοθέτηση κινήτρων, όπως η παροχή φορολογικών ελαφρύνσεων σε ξένους πολίτες (Non–Dom) που επιλέγουν την Ελλάδα ως τόπο φορολογικής τους κατοικίας.