Ακίνητα: Από «βαρίδια» γίνονται ξανά ελκυστική επένδυση

Ακίνητα: Από «βαρίδια» γίνονται ξανά ελκυστική επένδυση

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Τα τελευταία χρόνια το να έχει κανείς ακίνητα στην κατοχή του ήταν στην καλύτερη των περιπτώσεων… μπελάς και στη χειρότερο μία μεγάλη «χασούρα». Οι αγοραπωλησίες είχαν παγώσει, οι τιμές είχαν καταρρεύσει, τα ενοίκια μειώθηκαν σημαντικά και ο ΕΝΦΙΑ μπήκε στη ζωή μας, με αποτέλεσμα το ακίνητο να γίνει συνώνυμο των φορολογικών βαρών.

Σήμερα, ένα τρίπτυχο σημαντικών εξελίξεων καθιστούν και πάλι τα ακίνητα μια ελκυστική επένδυση, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει την ανοδική της τάση. Την ίδια ώρα, η πρωτοβουλία της Eurobank να… βγει μπροστά και να απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες να εμπιστευθούν ξανά τις τράπεζες για την αγορά ακινήτου, προσφέροντας μάλιστα σταθερά επιτόκια για πάντα, ταράζει τα - επί σειρά ετών στάσιμα - ύδατα της στεγαστικής πίστης.

Η διοίκηση της τράπεζας, μετά την κίνηση εταιρικού μετασχηματισμού που άλλαξε τα δεδομένα στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, ανακοίνωσε χθες ότι θα δώσει δάνεια με σταθερό επιτόκιο για πάντα, εξέλιξη πρωτοποριακή για την ελληνική αγορά. Με άλλα λόγια, η τράπεζα δίνει το δικαίωμα στους δανειολήπτες να «κλειδώσουν» σήμερα τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια, εξαλείφοντας την όποια αβεβαιότητα για αύξηση των επιτοκίων – και ταυτόχρονα της δόσης – στο μέλλον.

Το 2018 εκταμιεύθηκαν στεγαστικά δάνεια της τάξης των 400 εκατ. ευρώ, επίπεδο που ενδεχομένως υπερκαλυφθεί, αλλά όχι πολύ, το 2019 με τον στόχο να μην ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ. Στόχος της Eurobank είναι να συμβάλλει στην αύξηση έως το 1 δις. ευρώ, καθώς εκτιμάται ότι στη συνέχεια η αγορά θα «τρέξει» με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες και θα δούμε πραγματική άνθηση.

Η τράπεζα έκανε λόγο για πολύ ευνοϊκή συγκυρία λόγω της μείωσης στις τιμές των ακινήτων, των ανοδικών τάσεων που εμφανίζει η αγορά, των πολύ χαμηλών επιτοκίων και της μεγάλης αύξησης των ενοικίων κυρίως λόγω AirBnB. Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες του liberal.gr, οι παράγοντες-εξελίξεις που «ανάγκασαν» τη διοίκηση της τράπεζας να λανσάρει ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα προϊόν πολύ νωρίτερα από τις υπόλοιπες τράπεζες, δίνοντας τη δυνατότητα σταθερής δόσης για πάντα, ήταν τρεις.

Τρεις παράγοντες που καθιστούν την τρέχουσα συγκυρία παγκοσμίως πρωτοφανή, όπως είπε με νόημα ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Θοδωρής Καλαντώνης, ο οποίος είναι ένα τραπεζικό στέλεχος με τεράστια εμπειρία σε θέματα στεγαστικής πίστης.

Βελτίωση οικονομικών συνθηκών: Η συνεχιζόμενη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα (σε χαμηλό 12ετίας το οικονομικό κλίμα) και η έναρξη ενός νέου ανοδικού οικονομικού κύκλου, σε συνδυασμό βέβαια, με την πολιτική αλλαγή, η οποία προσδίδει στη χώρα και το στοιχείο της πολιτικής σταθερότητας, κάτι που λείπει σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Κυβερνητική στρατηγική μείωσης φόρων: Όπως τόνισε ο χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, η στρατηγική της κυβέρνησης μπορεί να συνοψιστεί σε μία μόνο λέξη: ανάπτυξη. Οι ελαφρύνσεις σε όλο το φάσμα της αγοράς ακινήτων, από ΕΝΦΙΑ έως νέες οικοδομές, δείχνουν ότι πλέον τα ακίνητα ξαναγίνονται ελκυστικά. Τα τελευταία δύο χρόνια μάλιστα, στις τράπεζες κυριαρχούσε η πεποίθηση πως το τέλος του 10ετούς κύκλου μιζέριας θα σηματοδοτούσε η μείωση - έστω και κατά 1 ευρώ όπως έλεγαν – του ΕΝΦΙΑ. Και επειδή η μείωση έγινε πραγματικότητα, στην Eurobank πιστεύουν ότι ανοίγει ένας νέος κύκλος όπου το ακίνητο από βαρίδι γίνεται ελκυστική επένδυση.

Χαμηλά επιτόκια: Όταν ο κόσμος… έκανε ουρές για ένα στεγαστικό, στο αποκορύφωμα του προηγούμενο ανοδικού κύκλου το 2007 ή το 2008, το κόστος ξεπερνούσε το 5% ή 6%, αφού το Euribor ήταν μεγαλύτερο του 4%. Σήμερα το κόστος είναι σχεδόν το μισό ενώ θεωρείται απίθανο να δούμε ξανά στο προσεχές μέλλον τόσο χαμηλά επιτόκια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τόσο η διοίκηση του Φωκίωνα Καραβία, όσο και ο ίδιος ο μεγαλομέτοχος της Eurobank, Πρεμ Γουάτσα, έχουν αποδείξει ότι κοιτούν μπροστά και ενεργούν πριν από τις εξελίξεις. Το deal μείωσης των «κόκκινων» δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό πριν από κάθε άλλη τράπεζα είναι απολύτως χαρακτηριστικό της εν λόγω στρατηγικής. Έτσι, λοιπόν, και αυτή τη φορά εκτιμούν ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες συνθέτουν το τέλειο «χαλί» για να αναθερμανθεί η στεγαστική πίστη στην Ελλάδα.