Άκαρπη η τηλεδιάσκεψη κυβέρνησης - τραπεζών με ΕΚΤ για την πρώτη κατοικία

Άκαρπη η τηλεδιάσκεψη κυβέρνησης - τραπεζών με ΕΚΤ για την πρώτη κατοικία

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Χωρίς οριστική συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη που είχαν σήμερα το απόγευμα οι δύο πλευρές, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, όχι μόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και οι υπόλοιποι θεσμοί εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις για το νόμο που παρουσίασε η ελληνική πλευρά ως διάδοχο του νόμου Κατσέλη. Μάλιστα, οι διαφωνίες των Θεσμών δεν αφορούν σε μεμονωμένους «κόφτες» αλλά στη γενικότερη φιλοσοφία του πλαισίου που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση.  

Στην τηλεδιάσκεψη, στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των τραπεζών προσπάθησαν να εξηγήσουν τη… λογική του νέου νόμου και τις τεχνικές λεπτομέρειες, ωστόσο από την πλευρά της ΕΚΤ οι αντιρρήσεις παραμένουν για μία σειρά διατάξεων. Ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός ότι η ΕΚΤ έχει κάνει λόγο ακόμη και για αποσταθεροποίηση του συστήματος στην περίπτωση που δεν αλλάξει η φιλοσοφία του νόμου.

Παρ' όλα αυτά, τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές και ουσιαστικά η κυβέρνηση θα κάνει τις υποχωρήσεις που χρειάζονται καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο προστασίας αφού χθες έληξε η παράταση της ισχύος του νόμου Κατσέλη.