Αισιόδοξος ο K. Regling για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος

Αισιόδοξος ο K. Regling για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος

Την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα μπορεί να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα παρότι ήταν η πιο δύσκολη περίπτωση που είχε να αντιμετωπίσει ο ESM, εξέφρασε ο Klaus Regling, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε συνέντευξή του στην Korea Herald.

Στο πλαίσιο επίσκεψης του Regling στην Κορέα, ερωτήθηκε για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και ανέφερε ότι “βρισκόμαστε στο τρίτο πρόγραμμα στην Ελλάδα. Η Ελλάδα ήταν η πιο δύσκολη περίπτωση που είχε να αντιμετωπίσει ο ESM, καθώς οι υπόλοιπες χώρες χρειάστηκαν ένα πρόγραμμα προσαρμογής, ενώ στην Ελλάδα η υλοποίηση του προγράμματος διακόπηκε το πρώτο μισό του 2015 λόγω της ανάληψης της εξουσίας από τον Αλέξη Τσίπρα”.

Όπως ανέφερε, “το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας προέκυψε από συνδυασμό παραγόντων. Είχε τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά και εμπορικά ελλείμματα, άλλα και άλλα δομικά προβλήματα και χρειάστηκε να κάνει τις πιο δύσκολες προσαρμογές. Η αδύναμη διοίκηση της χώρας δεν είχε την ικανότητα να υλοποιεί μεταρρυθμίσεις”.

"Ωστόσο, από τον προηγούμενο Αύγουστο έχουμε και πάλι συνεργασία με την Ελλάδα, η οποία, αν υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, είμαι σίγουρος πως θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα εντός δύο ετών".

Σχετικά με το Brexit, ο K. Regling δήλωσε πως θα υπάρξουν επιπτώσεις στη βρετανική οικονομία, αλλά στην υπόλοιπη Ένωση θα είναι σχετικά περιορισμένες.

Όπως ανέφερε "αποτύχαμε στο να αναδείξουμε τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης, με αποτέλεσμα ο κόσμος να την αμφισβητεί".