Αιχμή του δόρατος οι εξαγωγές για την Druckfarben

Αιχμή του δόρατος οι εξαγωγές για την Druckfarben

(Φωτ.: Το εργοστάσιο χρωμάτων DRUCKFARBEN-KRAFT PAINTS στον Ασπρόπυργο. Στη φωτογραφία κάτω δεξιά το εργοστάσιο Druckfarben Romania)

Της Αντιόπης Σχοινά

Στραμμένο το βλέμμα σε συγκεκριμένες αγορές του εξωτερικού με στόχο την περαιτέρω διεύρυνση των εξαγωγών της έχει η εισηγμένη Druckfarben, η οποία σήμερα πραγματοποιεί το 30% των συνολικών της πωλήσεων σε διεθνείς αγορές.

Ειδικότερα, όπως δηλώνει στο liberal.gr o πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου DRUCKFARBEN-KRAFT PAINTS, Γιώργος Καραβασίλης, ο οποίος είναι και βασικός μέτοχος με ποσοστό συμμετοχής σταθερά άνω του 70%, στόχος του Ομίλου είναι σε βάθος πενταετίας πάνω από 50% των εσόδων να προέρχονται από τις αγορές του εξωτερικού. Ήδη δε περίπου το 50% της παραγωγής μελανιών εξάγεται σε ευρωπαϊκές και άλλες χώρες.

Ο λόγος είναι προφανής, καθώς έτσι μειώνεται η εξάρτηση σε οικονομικό επίπεδο από την ελληνική αγορά, η οποία βίωσε από το 2007 μια κρίση που αποτυπώθηκε με πτώση στην επταετία της τάξης του 42% για το σύνολο του κλάδου.

Πλήρες δίκτυο διανομής

Οι εξαγωγικές δραστηριότητες της Druckfarben αποτελούν στρατηγικό στόχο μεγάλης σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη της και για την καλύτερη οργάνωση των εξαγωγών αλλά και την πιο ολοκληρωμένη διάθεση των μελανιών έχει δημιουργηθεί ένα πλήρες δίκτυο διανομής, που αποτελείται από θυγατρικές στη Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Νιγηρία αλλά και από αντιπροσώπους στην Κύπρο και την Αλβανία.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία στην αγορά της Νιγηρίας έχει προχωρήσει στην ίδρυση κοινής εταιρείας (joint venture) με την A.G. Leventis (Nigeria) Ltd. υπέγραψε η Druckfarben Hellas, με σκοπό την παραγωγή και εμπορία προϊόντων για τον κλάδο της εύκαμπτης συσκευασίας. Η αρχική επένδυση είναι της τάξης του 1 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει μονάδα ανάμιξης μελανιών φλεξογραφίας και βαθυτυπίας και είναι στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξης του Ομίλου Druckfarben διεθνώς.

Η A.G. Leventis (Nigeria) Ltd., έχοντας πολύχρονη παρουσία στη Νιγηρία, είναι εισηγμένη στο τοπικό χρηματιστήριο, απασχολεί 2.200 υπαλλήλους, με ετήσιο κύκλο εργασιών περίπου 87 εκατ. ευρώ.

Περαιτέρω επέκταση

Για τις αγορές του εξωτερικού ο Γ. Καραβασίλης δηλώνει ότι στοχεύουν πλέον στην εδραίωση και περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών τους στις αγορές που έχουν ήδη παρουσία, ενώ μπορεί επιλεκτικά να υπάρξει και είσοδος σε νέες αγορές. Οι δυνατότητες ανάπτυξης είναι πολλές στις αγορές που δραστηριοποιείται, καθώς, για παράδειγμα, στην αγορά της Ρουμανίας των 24 εκατ. κατοίκων η εταιρεία έχει μόλις 2,5% μερίδιο αγοράς, έχοντας επενδύσει, το 2006, 9 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία εργοστασίου για την τοπική αγορά και τις γύρω περιοχές.

Όσον αφορά και την εγχώρια αγορά, ο κ. Γ. Καραβασίλης εκτιμά ότι στο επόμενο διάστημα μπορεί να υπάρξει άνοδος, καθώς υπάρχουν ανακαινίσεις κτιρίων στον τουριστικό κλάδο, ενώ αναμένεται και κατασκευή μεγάλων έργων με το πέρας των ιδιωτικοποιήσεων.

Η εταιρεία ακολουθώντας τις νέες διεθνείς τάσεις στον κλάδο που δραστηριοποιείται δίνει έμφαση στην ανάπτυξη νέων προϊόντων για υγρομόνωση, στεγάνωση, αλλά και στα θερμομονωτικά.

Τέλος, για το 2015 εκτιμάται ότι η εταιρεία θα κλείσει ανοδικά σε σχέση με το 2014, ενώ η εταιρεία σταθερά μειώνει τον δανεισμό της.