Αγγίζει το 2% το ελληνικό 10ετές - «Συντηρεί» το πάρτι στα ομόλογα η Λαγκάρντ

Αγγίζει το 2% το ελληνικό 10ετές - «Συντηρεί» το πάρτι στα ομόλογα η Λαγκάρντ

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Το νέο «αφεντικό» των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι η Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ η οποία στο παρελθόν έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί υπέρ των μέτρων ενίσχυσης όπως το QE για να δοθεί ώθηση στον πληθωρισμό, ενώ το ΔΝΤ υποστηρίζει τα αρνητικά επιτόκια. Δικαιολογημένα, λοιπόν, οι αγορές υποδέχονται με θέρμη την επιλογή των Ευρωπαίων ηγετών και ειδικότερα στα ομόλογα συνεχίζεται το ξέφρενο πάρτι.

Σε μία συγκυρία που οι αγορές δείχνουν να αναζητούν σχεδόν καθημερινά αφορμές για να κινηθούν ανοδικά η επιλογή της Λαγκάρντ αποτελεί το... κερασάκι στην τούρτα και στέλνει σε νέα ιστορικά χαμηλά τις αποδόσεις των ελληνικών αλλά και των υπόλοιπων ομολόγων της Ευρωζώνης.

Η Λαγκάρντ μπορεί να προέρχεται από το σκληρό ΔΝΤ ωστόσο αυτό που προσπαθούν να αξιολογήσουν σήμερα οι επενδυτές είναι το κατά πόσο θα αναβιώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και η Γαλλίδα εκτιμάται ότι θα συνεχίσει το έργο του Μάριο Ντράγκι, την ώρα που ο Ιταλός επεξεργάζεται σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, ολοκληρωμένο σχέδιο για την επόμενη ημέρα.

Σύμφωνα με αναλυτές και μόνο το γεγονός ότι εντέλει δεν προκρίθηκε η υποψηφιότητα του Γενς Βάιντμαν αποτελεί αισιόδοξο μήνυμα για τις χώρες της περιφέρειας. Την ίδια ώρα, η Λαγκάρντ θεωρείται φανατικότερος υποστηρικτής των μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας όπως το QE από τους δύο Γάλλους που είχαν ακουστεί για τη θέση του επικεφαλής της ΕΚΤ, τον Μπενουά Κερέ και τον Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Στον απόηχο της είδησης, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό του 2,05%, έναντι 2,09% που κατέγραψε χθες το πρωί, μετά από μικρή άνοδο που σημείωσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, ενώ το 5ετές βρίσκεται πλέον στο 1,079% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί. Ίδια είναι η εικόνα και στις υπόλοιπες διάρκειες, με πιο αξιοσημείωτη την πτώση της απόδοσης του 25ετούς ελληνικού ομολόγου για πρώτη φορά στην ιστορία κάτω από το 3%.

Είναι τέτοια η φρενίτιδα για ευρωπαϊκούς τίτλους που η Γερμανία πλέον δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο στην 20ετία – προφανώς για πρώτη φορά στην ιστορία – ενώ το γερμανικό 10ετές άγγιξε το -0,4% σε μία άνευ προηγουμένου πτώση που φέρνει την απόδοση του Bund στο ίδιο επίπεδο με το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ!

Η Ιταλία βλέπει την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 1,7% για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2016, ενώ σχεδόν ολόκληρη η Ευρωζώνη εμφανίζει αρνητικά επιτόκια τουλάχιστον στα 5 ετή ομόλογα. Ενδεικτικά, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία δανείζονται με αρνητικό επιτόκιο για 7 έτη, ενώ το 10ετές της Πορτογαλίας είναι στο 0,28%, της Ισπανίας στο 0,22% και της Ιρλανδίας στο 0,08%. Αρνητικά επιτόκια στη 10ετία εμφανίζουν – εκτός από τη Γερμανία – η Γαλλία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Φινλανδία και το Λουξεμβούργο. 

Φωτογραφία AP