7ος χρόνος, ημέρα 2147η
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021

Αφουγκραστείτε λίγο την κτηματαγορά! 

Αφουγκραστείτε λίγο την κτηματαγορά! 
Shutterstock

Φτάσαμε και πάλι σε ουσιαστική παύση συμβολαίων, αυτή τη φορά λόγω ελλείψεως νομοθετικής ρυθμίσεως για την ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτων. Πώς στο καλό έγινε αυτό πάλι;  Η πολιτική για τα ακίνητα μοιάζει να κινείται σε δυο τροχιές. Από τη μια η κυβέρνηση, ή να πω καλύτερα το πολιτικό προσωπικό, έχει καταλάβει ότι πρόκειται για την ατμομηχανή της οικονομίας και ακολουθεί εξωστρεφή και ενισχυτική πολιτική, από την άλλη οι «υπηρεσιακοί παράγοντες» μοιάζει να κάνουν ό,τι μπορούν για να υπονομεύσουν αυτή την προσπάθεια. 

Αυτή τη φορά είναι η «ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου» που έγινε υποχρεωτική μετά την 30η Ιουνίου 2021. Μιλάμε φυσικά για ακραίο ρυθμιστικό παραλογισμό, καθώς καλούνται οι ιδιοκτήτες -κι εμείς οι μεσίτες και οι μηχανικοί που τους βοηθάμε-  να συλλέξουν ένα κάρο ακόμα χαρτιά πέρα από τα συνήθη και να επιβαρυνθούν με έξοδα σε μια περίοδο που λόγω πανδημίας οι ούτως ή άλλως όχι και τόσο αποτελεσματικές δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν -να το πω κομψά. Πολύ περισσότερο που δεν είναι απίθανο να έχουν χαθεί τα χαρτιά, με ευθύνη ασφαλώς του δημοσίου που υποτίθεται ότι πληρώνουμε για να διατηρεί τα αρχεία, αλλά δεν αναλαμβάνει το κόστος για την ολιγωρία ή ανικανότητα των υπηρεσιών του και υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες να πληρώσουν τις διαβόητες «ανασυστάσεις φακέλων». 

Ευτυχώς η πολιτική ηγεσία έτεινε ευήκοον ους και αποσπάσαμε την υπόσχεση ότι  αυτό το μέτρο που είναι ένα ακόμα γραφειοκρατικό και ρυθμιστικό ούτως ή άλλως -και δεδομένων των συνθηκών υπερβολικά επαχθές- θα αναβληθεί για τρεις ακόμη μήνες. Ωστόσο η προθεσμία παρήλθε και νομοθετική ρύθμιση δεν υπήρξε. Η δε, Συντονιστική Επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων  κυκλοφόρησε μια απανταχούσα η οποία δηλώνει ξεκάθαρα ότι έχει πληροφόρηση από επίσημα χείλη πως το μέτρο της αναβολής, όταν έρθει δε θα έχει αναδρομική ισχύ. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: 

«Ενημερωθήκαμε από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι η παράταση ισχύος των βεβαιώσεων της παρ. 1 του άρθρ. 83 Ν. 4495/2017 θα προβλέπεται σε διάταξη νόμου που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου και αναμένεται να ψηφιστεί άμεσα.

Από το αρμόδιο Υπουργείο λάβαμε την ενημέρωση ότι μέχρι τη ψήφιση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης ισχύει η ηλεκτρονική ταυτότητα των ακινήτων ενώ δεν προβλέπεται η ανωτέρω σχετική ρύθμιση παράτασης να έχει αναδρομική ισχύ.

Συνεπώς και μέχρι την ψήφιση της διάταξης που θα προβλέπει την παράταση ισχύος των βεβαιώσεων της παρ. 1 του άρθρ. 83 Ν. 4495/2017 θα απαιτείται το Πιστοποιητικό Ηλεκτρονικής Ταυτότητας κτιρίου/διηρημένης ιδιοκτησίας».

Και προφανώς οι συμβολαιογράφοι σταμάτησαν τα συμβόλαια και περιμένουν τη νομοθετική ρύθμιση η οποία δεν έχει καν κατατεθεί στη Βουλή, αν και πλησιάζει μια εβδομάδα. Δεδομένης της εφαρμογής των νέων αντικειμενικών, αλλά και της καθιερωμένης υπολειτουργίας των συμβολαιογραφείων τον Αύγουστο, η αγορά χάνει πολύτιμο χρόνο και αναστατώνεται άνευ λόγου και αιτίας. Αντί να μας βοηθάνε καθώς προσπαθούμε να σώσουμε ό,τι μπορούμε δίνοντας ζωή στην Κτηματαγορά μέσα στην πανδημία που την πάγωσε, πρακτικώς μας απαγορεύουν να δουλέψουμε!  Πώς στο καλό θα πληρώσουμε τα έξοδα μας όταν μας απαγορεύουν να έχουμε έσοδα; Θα δέχονταν δηλαδή οι «υπηρεσιακοί παράγοντες» να μην εισπράττουν το μισθό τους για όσο διάστημα δε γίνονται συμβόλαια;

Ποιοι είναι τέλος πάντων αυτοί οι «υπηρεσιακοί παράγοντες»; Δεν ήξεραν ότι θα έρθει η 30η Ιουνίου να υποβάλουν την τροπολογία πριν; Και γιατί στο καλό δεν τους τραβάει κανένας το αυτί που έχουν για μια ακόμα φορά σταματήσει την οικονομία των ακινήτων; Αν το φιάσκο με τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης, πάλι λόγω «υπηρεσιακών παραγόντων»  ξεπεράστηκε σχετικά ανώδυνα με την πίεση μας στις αρχές του χρόνου, τώρα δε γίνονται συμβόλαια. Δεν περιμένω να καταλάβουν οι «υπηρεσιακοί παράγοντες» πόσο δύσκολο είναι να κλείσει μια συμφωνία και πόσο εύθραυστη μπορεί να είναι σε συνθήκες αβεβαιότητος, αλλά περιμένω να μπορούν να υλοποιήσουν αυτά που μας υποσχέθηκε η πολιτική ηγεσία χωρίς να στραγγαλίσουν για πολύ ακόμα την αγορά. 

Δεν κατάφεραν να γράψουν μια απλή τροπολογία για παράταση του μέτρου πριν εκπνεύσει η προθεσμία  που οι ίδιοι επέβαλαν; Ας τη γράψουν τη ρημάδα τώρα, ή τέλος πάντων να τους τη στείλουμε εμείς γραμμένη σε δυο σειρές,  για να ξεμπλοκάρουν τα συμβόλαια αγοραπωλησιών! Έχουμε καταντήσει αυτό που παγκοσμίως είναι το πλέον δύσκολο, το κλείσιμο της εμπορικής συμφωνίας, να μοιάζει παιχνιδάκι μπροστά στο γραφειοκρατικό μαραθώνιο που μας έχουν επιβάλει οι μανδαρίνοι μέχρι να γίνουν τα συμβόλαια. Τα οποία, με ευθύνη τους, προς το παρόν δε γίνονται. 

Θερμή παράκληση, ακούστε την Κτηματαγορά και μην τη χαντακώνετε! 

* Ο Κοσμάς Θεοδωρίδης είναι Dipl. Ing. Agr., MSc (DIC), PhD, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος και Eπικεφαλής του μεσιτικού οργανισμού Ακίνητα Πόλις