Αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια στην εντατική

Αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια στην εντατική

Τη στιγμή που ο κορονοϊός επανέρχεται απειλητικά στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, ο κλάδος των αερομεταφορών, μια από τις χειρότερα πληγείσες βιομηχανίες από την πανδημία, ανακοινώνει κάθε μέρα σχεδόν ρεκόρ εκροών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Την Παρασκευή η εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου του Γκάτγουικ ανέφερε ζημιές 343 εκατομμυρίων λιρών μετά την πτώση των αριθμών των επιβατών κατά δύο τρίτα, το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ο δεύτερος πιο πολυσύχναστος αεροπορικός κόμβος της Βρετανίας, ο οποίος νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε σχέδια για περικοπή 600 θέσεων εργασίας, δήλωσε ότι τα έσοδα μειώθηκαν κατά 61% το πρώτο εξάμηνο από 372 εκατομμύρια λίρες σε 144 εκατομμύρια λίρες. 

Η είδηση αυτή έρχεται την ώρα που ένας από τους τέσσερις μεγαλύτερους «πελάτες» του Γκάτγουικ, η Norwegian Air ανέφερε ζημιά 459,1 εκατομμυρίων λιρών το πρώτο εξάμηνο του 2020, προειδοποιώντας ότι θα χρειαστεί εκ νέου κρατική ενίσχυση. Παράλληλα η Finnair σχεδιάζει να περικόψει έως και 1.000 θέσεις εργασίας, περίπου το 15% του εργατικού της δυναμικού, ενώ συνεχίζει τις μακροπρόθεσμες προσωρινές αναστολές εργασίας για χιλιάδες εργαζόμενους στην Φινλανδία, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωσή της.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα καθώς η United Airlines ετοιμάζεται να θέσει σε διαθεσιμότητα τους περισσότερους πιλότους στην ιστορία της. Χθες λοιπόν ανακοίνωσε την αναγκαιότητα περικοπής 2.850 θέσεων περίπου το 21% του συνολικού δυναμικού της.

Επιπρόσθετα, η American Airlines προανήγγειλε την απόλυση 19.000 εργαζομένων της από τον Οκτώβριο, καθώς απαγορεύεται να απολύσει εργαζόμενους έως τις 30 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με τους όρους του πακέτου κρατικών ενισχύσεων ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο δόθηκε προς τους αερομεταφορείς για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ έχουν χάσει συνολικά περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια το τελευταίο τρίμηνο. Η ταξιδιωτική ζήτηση έχει μειωθεί σημαντικά και η κίνηση στα αεροδρόμια αγγίζει το 30% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά και κατά την περισσότερο προσοδοφόρα περίοδο. 

Προ ημερών επίσης, η Qantas Airways ανακοίνωσε ότι αναμένει απώλειες 10 δισ. δολαρίων Αυστραλίας για το τρέχον οικονομικό έτος. Για το λόγο αυτό ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να περικόψει έως και 2.500 επιπλέον θέσεις εργασίας αναθέτοντας σε τρίτους την παροχή υπηρεσιών εδάφους ώστε να μειώσει το κόστος λειτουργίας της.

Διαβάστε ακόμα:

- United Airlines: Μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας – 2.850 πιλότοι σε διαθεσιμότητα