Αδυναμία πληρωμής φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ 

Αδυναμία πληρωμής φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ 

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Φόρους ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ δεν κατάφεραν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι και τον Οκτώβριο. Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δείχνουν πλέον την πλήρη αδυναμία των νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις εξαιτίας των σκληρών φόρων που έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση. 

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία δείχνουν αύξηση των συνολικών νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά 996 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 972 εκατ. ευρώ οφείλεται στην αύξηση οφειλών από φορολογικά έσοδα.

Ειδικότερα  οι οφειλές από φόρους στο εισόδημα αυξήθηκαν κατά 507,3 εκατ. ευρώ, οι οφειλές από φόρους στην περιουσία κατά 173,6 εκατ. ευρώ, οι οφειλές από Φ.Π.Α. κατά 203,1 εκατ. ευρώ και οι οφειλές από πρόστιμα Κ.Β.Σ κατά 47 εκατ. ευρώ. 

Συνολικά, τα χρέη προς την εφορίας έχουν φθάσει στα 103,36 δισ. ευρώ χωρίς να συνυπολογιστούν οι προσαυξήσεις, που ξεπερνάνε τα 80 δισ ευρώ.

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει επίσης ότι 4,2 εκατομμύρια νοικοκυριά χρωστούν το ελληνικό δημόσιο, ενώ σε 1.155.649 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα δηλαδή κατασχέσεις μισθών και συντάξεων.