Άδεια ταμεία - Ούτε πρόσβαση στις αγορές ούτε αποκρατικοποιήσεις

Άδεια ταμεία - Ούτε πρόσβαση στις αγορές ούτε αποκρατικοποιήσεις

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Είναι κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου ΤΑΙΠΕΔ. Θα εγκρίνει την τελική συμφωνία για την 40ετή παραχώρηση του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος στους σημερινούς μετόχους του. Το τίμημα είναι 1,1 δισ. ευρώ και αν όλα πάνε καλά φέτος (μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της DG Comp), το Δημόσιο θα εισπράξει την προκαταβολή των 600 εκατ. ευρώ.

Είναι θλιβερό αλλά είναι αληθινό: Μόνο από την πώληση και παραχώρηση των υποδομών της μπορεί αυτή η χώρα να ελπίζει σε κάποια εισροή επενδυτικών κεφαλαίων.

Τα λεφτά που υπάρχουν διαθέσιμα στη χώρα δεν φτάνουν. Η κρατική και ιδιωτική αποταμίευση μαζί μόλις φτάνει τα 20 δισ. ευρώ, ενώ η Ελλάδα χρειάζεται ένα κύμα μαζικών επενδύσεων για να ανακάμψει.

Οι αγορές δεν μας δανείζουν σε λογικά επιτόκια. «Αφού δεν επενδύετε εσείς στη χώρα σας γιατί να επενδύσουμε εμείς;» λένε οι ξένοι επενδυτές στο οικονομικό επιτελείο.

Οι τράπεζες, χωρίς το waiver δεν μπορούν να σηκώσουν κεφάλαια με καλυμμένες ομολογίες.

Οι αποκρατικοποιήσεις προχωρούν απελπιστικά αργά, μπήκαμε ήδη σε προεκλογική περίοδο.

Φοβισμένα, διστακτικά και με συνεχείς αναβολές, προσπαθεί η κυβέρνηση να πείσει την Τρόικα ότι υλοποιείται το συμφωνημένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Δυστυχώς δεν μπορεί να πείσει ούτε τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών οι οποίοι επεσήμαναν τις καθυστερήσεις και την -πιθανότατη πλέον- απόκλιση από τους στόχους.

Αντί λοιπόν να επιταχύνεται αυτή έστω η διαδικασία, τα κυβερνητικά στελέχη ανακαλύπτουν προσκόμματα και προφάσεις για να μην ολοκληρωθούν οι συμφωνίες «επί της δικής τους θητείας»...

Οι μεγάλες ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις (ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ και λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ) μεταφέρονται για το 2019 για το οποίο όλοι συμφωνούν είναι μια πολιτικά δύσκολη κι ευαίσθητη προεκλογική χρονιά.

Φέτος, το ΤΑΙΠΕΔ έχει εισπράξει μόνο το τίμημα για το 5% του ΟΤΕ (284 εκατ. ευρώ), για το 67% του ΟΛΘ (231,9 εκατ. ευρώ) και από διάφορα ακίνητα (ενδεικτικά πάνω από 8,8 εκατ. ευρώ μόνο από το e -auction VIII), όπως επίσης έχουν εισπραχθεί και 166 εκατ. ευρώ από την ανανέωση των αδειών χρήσης ραδιοφάσματος.

Το ΤΑΙΠΕΔ περιμένει τώρα να ολοκληρωθεί η συμφωνία για την επέκταση της σύμβασης για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε στην Τρόικα ότι μέσα στο Φθινόπωρο θα κλείσει η συμφωνία για τον ΔΕΣΦΑ, με την απόκτηση του 34% από το ελληνικό Δημόσιο και την ολοκλήρωση της συναλλαγής πώλησης του 66%.

Θα εισπραχθούν 535 εκατ. ευρώ, από τα οποία μόνο τα 252 εκατ. ευρώ αφορούν το ΤΑΙΠΕΔ που είναι ο πωλητής του 31% του ΔΕΣΦΑ, ενώ τα υπόλοιπα 283 εκατ. ευρώ θα πάνε στα ΕΛΠΕ που είναι ο πωλητής του 35%.

Απίθανο θεωρείται να κλείσει φέτος η συναλλαγή για το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Το ΤΑΙΠΕΔ -αν ολοκληρωθεί η συμφωνία- θα εισπράξει επιπλέον 300 εκατ. ευρώ που αφορούν την προκαταβολή της σχετικής συμφωνίας.

Με λίγα λόγια: Ο στόχος φέτος ήταν 2 δισ. ευρώ. Μια σειρά από ευνοϊκές συγκυρίες θα μπορούσε φέτος -για πρώτη φορά- να οδηγήσει σε υλοποίηση του στόχου.

Όμως αυτά δεν αρκούν....