Οι αγορές αγωνιούν για τις ελληνικές τράπεζες

Οι αγορές αγωνιούν για τις ελληνικές τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέα προβλήματα, καθώς τα stress tests που θα υποβληθούν θα δείξουν αν το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα μπορεί να σταθεί στα πόδια του μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος διάσωσης τον ερχόμενο Αύγουστο, επισημαίνει ο Jonas Floriani, διευθυντής επενδυτικού τομέα στην AXIA Ventures Group.

Μιλώντας στο CNBC, ο Jonas Floriani τόνισε ότι αν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα έχουν προχωρήσει πολύ από το 2015 όταν και ελέγχθηκαν για τελευταία φορά, ωστόσο στις αγορές υπάρχει ακόμα ανησυχία για το μέλλον.

«Στα ταμεία τους έχουν μπει από τότε έχουν σχεδόν 15 δισεκατομμύρια ευρώ σε νέα κεφάλαια, ωστόσο, αν βρεθεί κάποιο πρόβλημα έστω σε μία από τι τέσσερις, θα επηρεάσει και τις άλλες τρεις είναι όλες εκτεθειμένες στην ίδια οικονομία. Εάν παρουσιαστεί πρόβλημα, θα υπάρξουν επιπτώσεις στη φήμη ολόκληρου του συστήματος, καθιστώντας δυσκολότερο να δανειστούν χρήματα από άλλες τράπεζες. Θα ήθελα να πιστεύω ότι η ρυθμιστική αρχή που θα διενεργήσει τα stress tests θα είναι λογική, αλλά είναι ένα τραπεζικό σύστημα που πρέπει να διορθωθεί», πρόσθεσε ο Floriani, σxoλιάζοντας το υψηλό επίπεδο των επισφαλών δανείων στις ελληνικές τράπεζες.

Νωρίτερα σήμερα, η επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Daniele Nouy, σε απαντητική επιστολή της προς την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, ανέφερε ότι αν και οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες είχαν κατά μέσο όρο δείκτη βασικών κεφαλαίων (Common Equity Tier 1) ύψους 17,1% τον Δεκέμβριο του 2017, αντιμετωπίζουν ακόμη μεγάλες προκλήσεις, περιλαμβανομένης της ανάγκης να μειώσουν το πολύ υψηλό χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).

Σε αυτό το πλαίσιο, η D. Nouy ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να επιβλέπει πολύ στενά τις σχετικές προσπάθειές τους.