Accelerate TT: Με στόχο τη συμμετοχή 3 funds χρηματοδοτεί νέες επιχειρήσεις με 60 εκατ.ευρώ

Accelerate TT: Με στόχο τη συμμετοχή 3 funds χρηματοδοτεί νέες επιχειρήσεις με 60 εκατ.ευρώ

Η στήριξη της επιχειρηματικότητας και των νεοφυών επιχειρήσεων φαίνεται πως αποτελεί ένα σημαντικό στόχο για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία με σταθερά βήματα και σχεδιασμό δημιουργεί το χρηματοδοτικό εκείνο «πλέγμα» για την ενίσχυσή τους. Άλλωστε, το γεγονός πως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετείχε στην επίσημη έναρξη της πλατφόρμας για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, το Elevate Greece, καταδεικνύει τη βαρύτητα που προσδίδει η κυβέρνηση στην ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος από νέες επιχειρήσεις και στην υποστήριξη της ανάπτυξής τους, με απώτερο σκοπό την ανάδειξη ενός ισχυρού οικοσυστήματος καινοτομίας.

Εκτός όμως από αυτό το ταμείο που ξεκινά τη λειτουργία του με «προίκα» 60 εκατ. ευρώ, υπάρχει και το Equifund. Σε αυτό το χρηματοδοτικό συνασπισμό δυνάμεων, έρχεται να προστεθεί και η λειτουργία από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ), ενός ειδικού ταμείου αρχικού ύψους 60 εκατ.ευρώ για τη χρηματοδότηση κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών νέων επιχειρήσεων. Η μόχλευση στην αγορά από τα 60 εκατ.ευρώ, αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατ.ευρώ.

Πρόκειται για το Accelerate TT, με την πρόσκληση του προγράμματος να έχει ήδη δημοσιευθεί, το οποίο δεν αφορά σε «scale up» επιχειρήσεις, δηλαδή αυτές που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης, αλλά τα χρήματα θα κατευθυνθούν, είτε σε επιχειρήσεις που έχουν αναπτύξει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία που δεν έχει βγει στην αγορά, είτε σε αυτές που είναι πολύ νέες. Έτσι λοιπόν, θα καλυφθούν κεφαλαιακές ανάγκες επιχειρήσεων που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην αγορά και πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.

Εκτιμάται ότι τουλάχιστον τρία funds θα συμμετάσχουν, δεδομένου ότι η συμμετοχή της ΕΑΤΕ θα κινηθεί με όριο τα 18 εκατ.ευρώ. Το ταμείο που έρχεται να καλύψει ένα υπαρκτό κενό στην αγορά των επιχειρηματικών συμμετοχών για νεοφυείς επιχειρήσεις, αναμένεται να κινητοποιήσει επενδυτικές δυνάμεις, με το minimum fund size να είναι στα 10 εκατ.ευρώ. Επίσης σημαντικός είναι ο περιορισμός του ticket, έως 300 χιλ.ευρώ. Αυτό μεταφράζεται πως τα επενδυτικά σχήματα που θα δημιουργηθούν, θα στοχεύουν σε πολύ νέες επιχειρήσεις που είναι στο στάδιο της ώριμης επεξεργασίας του επιχειρηματικού τους σχεδιασμού και δεν έχουν βγει στην αγορά ή μετρούν λίγα χρόνια ζωής ( έως επτά χρόνια μετά την πρώτη πώληση). Μάλιστα υπάρχουν και προοπτικές κλιμάκωσης της χρηματοδότησης, ενώ εκτιμάται πως θα υπάρξει ενδιαφέρον από σχήματα που καλύπτουν ερευνητικό δυναμικό και της περιφέρειας. 

Την προσπάθεια για τη δημιουργία ενός νέου οικοσυστήματος start up που προάγουν την καινοτομία, έρχεται να ενισχύσει μετά τα ανωτέρω προγράμματα, και το Ταμείο Συνεπενδύσεων με Business Angels.  Η λειτουργία του αναμένεται το προσεχές διάστημα και έχει ταμείο 20 εκατ.ευρώ, χρήματα που αναμένεται να διατεθούν για την υποστήριξη εταιρειών, προκειμένου αυτές να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και να αναζητήσουν επιπλέον κεφάλαια από άλλους επενδυτές.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ διαφαίνεται η σταθερή κυβερνητική βούληση να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας και να χρηματοδοτηθούν καινοτόμες επιχειρήσεις. Μέσω ενός ολοκληρωμένου πλέγματος στήριξης νεοφυών και νέων επιχειρήσεων επιχειρείται το «restart» της οικονομίας και η επιστροφή σε βιώσιμους και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν σχεδιαστεί ή/και λειτουργούν δίνουν τη δυνατότητα ανάπτυξης της αγοράς και διαμορφώνουν ένα νέο οικοσύστημα νεοφυών και νέων επιχειρήσεων στη χώρα μας.