Αβέβαιη η επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα

Αβέβαιη η επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι δεν υπήρξε συμφωνία για να επιστρέψουν οι επικεφαλής των ελεγκτών στην Αθήνα και ότι η ΕΕ θα ζητήσει παρέμβαση Λαγκάρντ.

Σε αδιέξοδο κατέληξε το EuroWorking Group της Δευτέρας (29/2), όπως μεταδίδει το Πρώτο Θέμα, καθώς δεν ξεπεράστηκαν οι διαφωνίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, κάτι που σημαίνει ότι οι θεσμοί δεν θα επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα, ενώ είναι πολύ πιθανό να προωθηθεί λύση σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο.

Όπως φαίνεται, το πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών θα εξαρτηθεί από τις διαβουλεύσεις που θα γίνουν στο Eurogroup της 7ης Μαρτίου.

Όπως διέρρευσε, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να απευθυνθεί προσωπικά στην πρόεδρο του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να παρέμβει και να δώσει λύση στο αδιέξοδο που έχει προκληθεί.

Όπως ανέφερε παράγοντας των Βρυξελλών, μιλώντας στο «Βήμα», «παραμένουν μεγάλες οι διαφορές των υπολοίπων πλευρών με το ΔΝΤ», ενώ το ΔΝΤ εκτιμά ότι το 2015 έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,6% και ύφεση 2%.

Παράγοντας της κυβέρνησης, παράλληλα, διέψευσε τις εκτιμήσεις του Ταμείου, λέγοντας πως «οι εκτιμήσεις αυτές είναι εντελώς αυθαίρετες και υποκρύπτουν σκοπιμότητα» και πρόσθεσε ότι «η Αθήνα θα προσπαθήσει να πιέσει το Ταμείο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του», επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση και η Κομισιόν συμφωνούν για την επίτευξη πλεονάσματος 0,2% το 2015 με οριακή ύφεση.