Α.Ξενίδης (ΕΜΠ): Γιατί Μυτιληναίος και Βιοχάλκο είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από το ράλι στα μέταλλα

Α.Ξενίδης (ΕΜΠ): Γιατί Μυτιληναίος και Βιοχάλκο είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από το ράλι στα μέταλλα

Ενισχυμένα έσοδα και κέρδη φέρνει στη βιομηχανία μετάλλων και επεξεργασμένων προϊόντων η αύξηση των τιμών των μετάλλων που παρατηρείται διεθνώς. Όπως δηλώνει στο Liberal Markets ο καθηγητής του ΕΜΠ στη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, Άνθιμος  Ξενίδης «οι τιμές στις πρώτες ύλες αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα έτη, ενώ από τους μεγάλους κερδισμένους του κλάδου είναι η Μυτιληναίος και ο όμιλος Βιοχάλκο».

Σημαντική ενίσχυση των μεγεθών της αναμένει η Μυτιληναίος από την αύξηση της ζήτησης για τα προϊόντα αλουμινίου, με την εταιρεία να ευνοείται επίσης από τις «πράσινες» πολιτικές που υλοποιεί στην παραγωγή της. Δεν είναι τυχαίες άλλωστε οι εκτιμήσεις επενδυτικών οίκων για την πορεία της εταιρείας, με την Edison να αναμένει αύξηση της μετοχής κατά 85% στα 24 ευρώ, διπλασιασμό των κερδών το 2022 συγκριτικά με το 2020 και αύξηση 125% της κερδοφορίας το 2023. 

«Η Μυτιληναίος πέρα από το γεγονός πως θα ωφεληθεί από την αύξηση της ζήτησης για αλουμίνιο, θα έχει θετικές επιδράσεις στα οικονομικά της μεγέθη από την παραγωγή σπάνιων γαιών. Για παράδειγμα το σκάνδιο, που είναι ένα ακριβό μέταλλο που υπάρχει σε μικρές συγκεντρώσεις στα απόβλητα που παράγονται από το αλουμίνιο» αναφέρει ο Άνθιμος Ξενίδης και προσθέτει πως «η εταιρεία είναι σε διαδικασία ανάπτυξης τεχνολογίας για να εξάγει το σκάνδιο από τα απόβλητα αυτά, που λέγονται κατάλοιπα βωξίτη». 

Ο ίδιος επισημαίνει πως τόσο η Μυτιληναίος, όσο και η Βιοχάλκο, θα βρίσκονται στους μεγάλους κερδισμένους του 2021 και του 2022, καθώς η ζήτηση για μέταλλα από την Κίνα έχει αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται διεθνώς. 

Για τον όμιλο Βιοχάλκο, ο καθηγητής του ΕΜΠ επισημαίνει πως «σίγουρα τα οικονομικά του μεγέθη θα ευνοηθούν από τη σημαντική παραγωγή μετάλλων που έχει και τη ζήτηση που εμφανίζουν αυτά τα μέταλλα», ενώ το ύψος της  ανάπτυξης της εταιρείας «θα εξαρτηθεί από την εμπλοκή και άλλων υλικών στην παραγωγική διαδικασία».

Η δυναμική ανάπτυξη του ομίλου αναμένεται να αποτυπωθεί στα αποτελέσματα εξαμήνου, ενώ το δρόμο για το σύνολο του έτους, δείχνουν τα καλά οικονομικά μεγέθη του α’ τριμήνου του 2021. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε 22,1%, ενώ η οργανική κερδοφορία βελτιώθηκε 28,1% στα 41,9 εκατ. ευρώ. Η ζήτηση στους περισσότερους τομείς έχει επανέλθει, και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα ξεπερνάει τα προ πανδημίας επίπεδα. 

Ιδιαίτερα έντονη ήταν στο α’ τρίμηνο η ανάκαμψη των αγορών της αυτοκινητοβιομηχανίας και των μεταφορών, που είχαν υστερήσει κατά την προηγούμενη χρήση, επηρεάζοντας κυρίως τον κλάδο αλουμινίου. Έτσι, οι όγκοι πωλήσεων αυξήθηκαν κατά 10,5%, οδηγούμενοι κυρίως από τα προϊόντα έλασης αλουμινίου, χαλκού και κραμάτων. Η αισιοδοξία στις αγορές και η υψηλή ζήτηση, οδήγησαν σε υψηλότερες τιμές των μετάλλων στο LME.

Βελτιωμένες αναμένεται να είναι οι οικονομικές επιδόσεις των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των μετάλλων, όπως της Χαλυβουργίας Ελλάδος και της Τζιρακιάν. 

Υπενθυμίζεται πως τα βασικά μέταλλα όπως ο χάλυβας καταγράφουν διεθνώς μεγάλη αύξηση των τιμών τους. Πριν την έξαρση της πανδημικής κρίσης oι τιμές κινούνταν μεταξύ 500 και 800 δολαρίων, ενώ σήμερα στα 1.800 δολάρια, με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν πως δεν θα πέσει η τιμή έως και το 2022.  Σημαντική αύξηση έχει καταγραφεί και στο αλουμίνιο, καθώς από τα 2.000 ο τόνος τον Ιανουάριο του 2020, η τιμή έχει αυξηθεί στα 2.700 δολάρια σήμερα.