Προεκλογική ομιλία Α. Τσίπρα στη Βουλή: Θα υλοποιήσουμε όλα τα μέτρα της ΔΕΘ

Προεκλογική ομιλία Α. Τσίπρα στη Βουλή: Θα υλοποιήσουμε όλα τα μέτρα της ΔΕΘ

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Σε μια άκρως προεκλογική ομιλία προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας, στη Βουλή επιβεβαιώνοντας πως το επόμενο διάστημα θα δώσει έμφαση στην παροχολογία και θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι δεν θα ισχύσουν -όπως όλα δείχνουν- οι περικοπές στις συντάξεις που ο ίδιος και η κυβέρνησή του είχαν ψηφίσει μέσω του νόμου Κατρούγκαλου. 

Ταυτόχρονα, διατήρησε σε υψηλούς τόνους την πόλωση με βολές κατά της Νέας Δημοκρατίας, την οποία κατηγόρησε ότι επενδύσει στην καταστροφολογία. 

Δίνοντας το σύνθημα της επικείμενης εκλογικής μάχης, αφενός μίλησε για «μνημόνιο με το λαό» και αφετέρου υποστήριξε ότι όλα όσα ανακοινώνει η κυβέρνηση δεν είναι «παροχές, δεν είναι "Τσοβόλα δώστα όλα", αλλά ότι επιτέλους μπορούμε να βλέπουμε τους καρπούς των προσπαθειών μας»!

Ιδιαίτερη εντύπωση, πάντως, προκάλεσε το κλείσιμο της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Βουλή (στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις ασφαλιστικές εισφορές) καθώς εκεί αναφέρθηκε στις εκλογές και μάλιστα έκανε λόγο για «Μνημόνιο με το λαό».

«Μήπως αυτά τα μέτρα να τα βαφτίσουμε μέτρα του 4ου Μνημονίου», αναρωτήθηκε ειρωνικά και ισχυρίστηκε ότι  η διαφορά αυτών των μέτρων είναι ότι τα προηγούμενα μνημόνια ήταν με τους δανειστές. «Αυτό που φέρνουμε εμείς είναι Μνημόνιο με τον λαό. Θα μας δεσμεύει από εδώ και στο εξής. Για να συνεχίσουμε τη δίκαιη ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση, τη μείωση της ανεργίας. Θα μας θυμίζει ότι πρέπει να κάνουμε ότι περνάει ο τόπος για να μην γυρίσουμε στις εποχές λιτότητας και τις εποχές του ΔΝΤ», είπε χαρακτηριστικά και προανήγγειλε ότι το εν λόγω Μνημόνιο «θα  το επικυρώσουμε το Φθινόπωρο του 2019 με την ανανέωση της λαϊκής εντολής, για να πάμε ακόμα πιο μπροστά»!

Νωρίτερα, πρωθυπουργός είχε επιτεθεί στην Νέα Δημοκρατία, με αφορμή αρχικά την απουσία του Κυρ. Μητσοτάκη από τη Βουλή. «Ο κ. Μητσοτάκης κάνει πιο ασφαλής επιλογές. Θα έχω αύριο την δυνατότητα να του απαντήσω για την ανομία στα Πανεπιστήμια. Εκεί μπορεί να καταστροφολογεί επί αόριστων δεδομένων, αλλά όχι στην Οικονομία», τόνισε ο πρωθυπουργός. Επιχείρησε, δε, λίγο… άστοχα να δώσει ένα τίτλο στην σημερινή συνεδρίαση, ο οποίος κατά τον ίδιο θα είναι «και τώρα τι θα απογίνετε χωρίς βάρβαρους».

«Πάνε οι ελπίδες σας,  αποδείχθηκαν φρούδες, βγήκαμε από  τα μνημόνια και τα αναδρομικά δώσαμε και τις συντάξεις σώσαμε και τις ασφαλιστικές εισφορές μειώνουμε και το κοινωνικό μέρισμα θα το δώσουμε στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Αλλά και όλα τα μέτρα της ΔΕΘ θα τα υλοποιήσουμε ένα προς ένα», υποστήριξε.

Την ίδια ώρα, πάντως, εντύπωση προκάλεσε η ασπίδα προστασίας που ύψωσε στον ν. Κατρούγκαλο και μάλιστα πανηγύρισε επειδή 500.000 συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση 20(!) ευρώ. «Επιπλέον, 500.000 συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους. Μπορεί να είναι της τάξης των 20 ευρώ μηνιαίως αλλά για κάποιους αυτό το 20ρικο είναι σημαντικό, πχ για ανθρώπους που δεν μπορούσαν ούτε να πάρουν ούτε ένα δώρο στα εγγόνια τους», υπογράμμισε ενώ νωρίτερα «ανάγνωσε» ότι η Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση βοήθησε την ανάκαμψη στην Οικονομία. «Πετύχαμε με την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση ένα πολύ σημαντικό κατόρθωμα υπό πολύ αντίξοες συνθήκες που ήταν η αιτία που σήμερα έχουμε ανάκαμψη στην Οικονομία και λύσαμε ένα Γόρδιο Δεσμό», τόνισε.

Τέλος, επιτέθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκης, λέγοντας ότι δεν υπάρχει, στην μεταπολιτευτική ιστορία, τουλάχιστον, άλλος πολιτικός αρχηγός που να έχει πέσει τόσες πολλές φορές έξω στις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις του, και μάλιστα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, όσο ο νυν πρόεδρος της ΝΔ. «Πόσες φορές έχετε μιλήσει το τελευταίο διάστημα για 4ο μνημόνιο; Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Επενδύσατε στην καταστροφολογία, είχατε πει ότι δεν θα βγουν οι αξιολογήσεις, ότι θα έχουμε πλεονάσματα, ότι θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης και τώρα θέλετε βάλετε εσείς κόφτη στο Σύνταμγα», υποστήριξε ο πρωθυπουργός, ενώ παρά τις παραδοχές Τσακαλώτου – Χουριαλάκη για την επιβάρυνση της μεσαίας τάξης, ισχυρίστηκε ότι η ΝΔ την κατέστρεψε και ο ΣΥΡΙΖΑ θα την… αποκαταστήσει!