Ά. Μέρκελ: Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα επενδύσεις  

Ά. Μέρκελ: Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα επενδύσεις  

Την ανάγκη να προσελκύσει η Ελλάδα σημαντικές επενδύσεις, τόσο σε αριθμό όσο και σε μέγεθος, τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ, στο γεύμα που διοργάνωσε ο Γερμανός πρέσβης για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε πλήρως κατατοπισμένη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά και απασχολούν την ελληνική επιχειρηματικότητα. Στο γεύμα συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κ. Νικόλαος Καραμούζης, ο πρόεδρος του ελληνογερμανικού επιμελητηρίου, κ. Μιχάλης Μαΐλλης, ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ και η κ. Μελίνα Τραυλού, ενώ δεν υπήρχε παρουσία από πλευράς της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι ενώ έχει σημειωθεί γενικότερα πρόοδος στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων, δεν έχει γίνει αρκετή πρόοδος στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Στο θέμα των ελληνικών τραπεζών, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα και στάθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για την ενίσχυση του ιδιωτικού χαρακτήρα, με παράδειγμα το deal της Eurobank με την Grivalia.

Στο μέτωπο της φορολογίας, η κ. Μέρκελ θεωρεί ότι πρέπει να μειωθεί αλλά να μην δίνονται φορολογικές και άλλες παροχές εις βάρος του πλεονάσματος διότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη απέναντι στη χώρα, η οποία παραμένει «εύθραυστη».

Τέλος, η καγκελάριος τάχθηκε υπέρ της κοινής άμυνας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να διολισθήσει σε πολιτικές λαϊκισμού για να μπορέσει να αντιμετωπίσει με επιτυχία ΗΠΑ και Κίνα.