Yellen: Οι προϋποθέσεις για την αύξηση των επιτοκίων έχουν εκπληρωθεί

Yellen: Οι προϋποθέσεις για την αύξηση των επιτοκίων έχουν εκπληρωθεί

«Πιστεύω πως οι δύο προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από τη Fed για να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων έχουν εκπληρωθεί» δήλωσε η πρόεδρος της Fed κ. Janet Yellen κατά τη σημερινή της ομιλία στο Economic Club της Washinghton.

Ωστόσο, όπως άλλωστε αναμενόταν, η κ. Yellen δεν ήταν ξεκάθαρη αν τελικά η Fed προβεί σε αύξηση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής στις 15 Δεκεμβρίου, λέγοντας ότι εκείνη με τους συναδέλφους της θα πρέπει να εξετάσουν όλα τα δεδομένα για αυτή την απόφαση.  Χαρακτηριστικά είπε πως «από σήμερα μέχρι την επόμενη σύγκληση της επιτροπής για τη νομισματική πολιτική, θα λάβουμε πρόσθετα στοιχεία σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας».

Όσον αφορά τις μελλοντικές αποφάσεις της Fed για το επιτόκιο, η κ. Yellen είπε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι μακροχρόνιες επιπτώσεις τους. Από την άλλη πρόσθεσε πως αν η Κεντρική Τράπεζα καθυστερήσει την αύξηση των επιτοκίων για πολύ ακόμη, τότε ίσως θα πρέπει να προχωρήσει απότομα σε σύσφιξη της πολιτικής. Έτσι, εξήγησε πως η Fed θα μπορούσε να δημιουργήσει σε μια ύφεση περιμένοντας τόσο πολύ.

«Ακόμα και με μια αρχική αύξηση του επιτοκίου, ο ρυθμός κίνησης των κεφαλαίων θα διευκολύνεται» προσθέτοντας ότι η προσδοκία για την αύξηση του επιτοκίου θα είναι το κλειδί για την πορεία της οικονομίας.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ δήλωσε πως η υψηλή τιμή του δολαρίου και οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου κρατούν χαμηλά τον πληθωρισμό. Σημείωσε πως αν αφαιρεθούν αυτές οι επιπτώσεις, ο πληθωρισμός βρίσκεται στο επίπεδο του 1,5% - 1,75%. Κατά την κ. Yellen, οι πτωτικές πιέσεις στον πληθωρισμό θα μειωθούν με τη συνεχιζόμενη βελτίωση στην αγορά εργασίας.

Η κ. Yellen υποστήριξε πως η αμερικάνικη οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται για τα επόμενα χρόνια προσθέτοντας νέες θέσεις εργασίας και τον πληθωρισμό να ανεβαίνει στο 2% που αποτελεί στόχο της Κεντρικής Τράπεζας.

Τέλος, αναφερόμενη η κ. Yellen στους λόγους που δεν κατέστησαν δυνατή την αύξηση των επιτοκίων το Σεπτέμβριο και είχαν να κάνουν με την αναταραχή σε ξένες αγορές, είπε πως οι κίνδυνοι αυτοί από το εξωτερικό έχουν μειωθεί και ότι «η Κίνα έχει λάβει μέτρα για την τόνωση της οικονομίας της και θα μπορούσε να κάνει περισσότερα αν χρειαστεί».