WSJ: Σε ρεκόρ 20ετίας οδεύει το ελληνικό χρηματιστήριο

WSJ: Σε ρεκόρ 20ετίας οδεύει το ελληνικό χρηματιστήριο

Στον αέρα αισιοδοξίας που έφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδίδει η Wall Street Journal τις θεαματικές επιδόσεις του ελληνικού χρηματιστηρίου, τονίζοντας πως η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αισιοδοξία των επενδυτών ότι η νέα κυβέρνηση θα αφήσει πίσω της τα μέτρα λιτότητας και θα δώσει νέα πνοή στην υπερχρεωμένη οικονομία της χώρας.

Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει ενισχυθεί 35% από τα τέλη του περασμένου έτους και έχει την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη φέτος, αναφέρει η WSJ, προσθέτοντας ότι η πορεία του είναι η πιο δυναμική από το 1999, όταν η αξία του δείκτη διπλασιάστηκε. 

«Το ράλι άρχισε στα τέλη Δεκεμβρίου καθώς οι επενδυτές στοιχημάτιζαν ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, που είδε τη δημοτικότητά του να πέφτει τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στα νοικοκυριά της μεσαίας τάξης αυξάνοντας τους φόρους για να πετύχει τους στόχους του προϋπολογισμού- θα αντικατασταθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη» αναφέρει η WSJ.

«Οι επενδυτές τώρα περιμένουν από τον κ. Μητσοτάκη, που ανέλαβε την εξουσία τον περασμένο μήνα να τηρήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις, μειώνοντας τους φόρους και περιορίζοντας τη γραφειοκρατία για επενδυτικά project με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης», σημειώνει.

Η αλλαγή στο επενδυτικό κλίμα αντανακλάται και στην αύξηση της αναλογίας μετοχικής τιμής προς εκτιμώμενα κέρδη στο 14,1 από 10,4 στα τέλη του 2018, παρατηρεί η WSJ. «Οι ελληνικές μετοχές έχουν περάσει από βαθύ discount σε σχέση με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 σε premium τις τελευταίες εβδομάδες» τονίζει. 

«Φαίνεται ότι οι επενδυτές- Έλληνες και ξένοι- έχουν εμπιστοσύνη στη νέα κυβέρνηση» σχολιάζει ο Ιωάννης Κόκκορης, καθηγητής του Queen Mary University στο Λονδίνο. 

Σημειώνεται πάντως ότι ο ελληνικός δείκτης εξακολουθεί να είναι 84% χαμηλότερα από τα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2007, ενώ η οικονομία έχει συρρικνωθεί σχεδόν 25%.

«Οι προοπτικές της οικονομίας επίσης παραμένουν σκοτεινές, με υψηλά ποσοστά ανεργίας και φορολογικούς συντελεστές που καταπνίγνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ η γραφειοκρατία και το αργοκίνητο νομικό σύστημα λειτουργούν ως εμπόδιο στις επενδύσεις» προειδοποιεί η εφημερίδα. 

Τέλος, σχετικά με την προοπτική των επενδύσεων και της ακόμα μεγαλύτερης ανόδου του ΓΔ, ο Σπύρος Μαλαβάζος της Alpha Finance επισημαίνει πως αυτή είναι μόνο η αρχή, «το μεγάλο κύμα δεν έχει ξεκινήσει ακόμα».