WSJ: Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για τις μεταρρυθμίσεις της Αθήνας λόγω εκλογών

WSJ: Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για τις μεταρρυθμίσεις της Αθήνας λόγω εκλογών

Στην ανησυχία των Ευρωπαίων σχετικά με την υλοποίηση των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων από την πλευρά της Αθήνας λόγω των επικείμενων εθνικών εκλογών αποδίδει η WSJ την απόφαση του Eurogroup για αναβολή της εκταμίευσης της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα, η στάση της ελληνικής κυβέρνησης προκαλεί προβληματισμό ειδικά ως προς το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Μάλιστα, χαρακτηρίζει την απόφαση του Eurogroup ως συμβολική κίνηση δεδομένου ότι δεν προκαλεί κάποιο πρόβλημα στην Αθήνα η οποία δεν έχει άμεση ανάγκη για την εκταμίευση του συγκεκριμένου ποσού.

Σε ότι αφορά το θέμα των «κόκκινων» δανείων επισημαίνει ότι «Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το προσχέδιο είναι υπερβολικά επιεικές σε ανθρώπους που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους, ότι ενθαρρύνει τις εσκεμμένες αδυναμίες πληρωμών και πως πλήττει περαιτέρω το προβληματικό τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας». 

Στη συνέχεια αναφέρεται στο θέμα των εκλογών, αποδίδοντας στον Αλέξη Τσίπρα πρόθεση να μη διευκολύνει τις τράπεζες, αφού κάτι τέτοιο θα τους προκαλούσε ζημιά πολιτική.

«Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, που πρέπει να προκηρύξει εκλογές το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο, δεν θέλει να το κάνει ευκολότερο για τις τράπεζες να διεκδικούν επανάκτηση των σπιτιών», επισημαίνει η WSJ που αναφέρεται και στον αιφνιδιασμό που προκάλεσε στους Ευρωπαίους η απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού.

Φωτογραφία AP