WSJ: Η Fed «έσωσε» τις Goldman Sachs και Morgan Stanley στα stress tests

WSJ: Η Fed «έσωσε» τις Goldman Sachs και Morgan Stanley στα stress tests

Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έκλεισε μια, δίχως προηγούμενο, συμφωνία με την Goldman Sachs και την Morgan Stanley πριν από τα πρόσφατα στρες τεστ στα οποία υποβλήθηκαν, η οποία τους επέτρεψε να μην «αποτύχουν» σε αυτά, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας αναφέρεται ότι την Παρασκευή 22 Ιουνίου η Fed ανακοίνωσε ότι οι 34 από τις 35 μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας διαθέτουν επαρκείς σχεδιασμούς για την ανακεφαλαιοποίησή τους και άρα μπορούν να επιβιώσουν σε περίπτωση νέας χρηματοοικονομικής κρίσης. Για τις τρεις από τις 34 αυτές τράπεζες, όμως, το διοικητικό συμβούλιο της αμερικανικής ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας γνωστοποίησε ότι «δεν ενίσταται, υπό όρους» στα σχέδιά τους. Ανάμεσα σε αυτές τις τρεις είναι η Goldman Sachs και η Morgan Stanley, γεγονός που προκάλεσε αναστάτωση με δεδομένο το μέγεθος των συγκεκριμένων τραπεζών. 

Επικαλούμενη πρόσωπα ενήμερα για τις συζητήσεις αυτές, η Wall Street Journal αποκάλυψε ότι την προηγούμενη ημέρα, δηλαδή στις 21 Ιουνίου, στελέχη του εποπτικού φορέα τόνισαν σε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις τους με ιθύνοντες των δύο τραπεζών ότι, για να περάσουν «πλήρως» τους ελέγχους αντοχής, οι τράπεζες έπρεπε να μειώσουν στο μισό τα συνολικά 16 δισεκατομμύρια δολάρια που προόριζαν να διανείμουν ως μέρισμα στους μετόχους τους.

Ωστόσο, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας χωρίς ιστορικό προηγούμενο, όπως της χαρακτηρίζει η WSJ, η Federal Reserve Bank επέτρεψε στις δύο τράπεζες να διανείμουν τελικά μερίσματα ύψους 13 δισεκ. δολαρίων, με συνέπεια να περάσουν μεν τα stress tests αλλά με την επισήμανση ότι η FED «δεν ενίσταται υπό όρους».

Πρακτικά η FED επέτρεψε στις δύο τράπεζες να διανείμουν μέρισμα 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων πάνω από αυτό που θα άντεχαν, χωρίς παράλληλα να αμαυρωθεί η εικόνα τους από μια αποτυχία στα stress tests.

Η συμφωνία ενισχύει τις κινήσεις για αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζών, κάτι που δυνητικά θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των απολαβών και των επιδομάτων των διευθυνόντων συμβούλων τους, συνεχίζει η εφημερίδα.

Το συγκεκριμένο «deal» είναι το πρώτο του είδους στα 8 χρόνια των stress tests της FED, σύμφωνα με την WSJ, και ίσως σηματοδοτεί τη δημιουργία ενός νέου περιβάλλοντος ως προς τους εποπτικούς φορείς, πολύ πιο φιλικού έναντι των εταιρειών του χρηματοοικονομικού τομέα, κάτι που πολλοί επενδυτές στη Γουόλ Στριτ ανέμεναν από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.