W. Schaeuble: Δεν υπάρχει λόγος για άμεση μείωση του ελληνικού χρέους

W. Schaeuble: Δεν υπάρχει λόγος για άμεση μείωση του ελληνικού χρέους

Δεν συντρέχει κανένας λόγος για να ληφθούν από τώρα αποφάσεις για το πώς θα μειωθούν τα βάρη του ελληνικού χρέους στο άμεσο μέλλον, δήλωσε ο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, σήμερα Τρίτη, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal.

«Δεν έχω κατάλληλο επιχείρημα για τους Γερμανούς βουλευτές και το γερμανικό κοινό... σχετικά με το γιατί κάτι τέτοιο πρέπει να είναι στο επίκεντρο της συζήτησης τώρα», δήλωσε μετά από συζητήσεις με Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τρίτη συμφωνία διάσωσης για την Ελλάδα που υπογράφηκε το περασμένο καλοκαίρι, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να λάβουν μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος.

Ο κ. Schaeuble δήλωσε ότι αναμένει πως η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί τον Απρίλιο.

Ωστόσο, τόνισε ότι η δομή των δάνειων διάσωσης προς την Ελλάδα εξασφαλίζουν ότι η χώρα δεν έχει υψηλές πληρωμές τόκων ή δόσεων μέχρι το 2025, συνεπώς δεν υπάρχει ανάγκη να ληφθούν τώρα μέτρα για τη μείωση των μελλοντικών πληρωμών.

"Αυτό το σημείο της συζήτησης είναι γοήτρου και όχι ουσίας», είπε ο κ. Schaeuble. 

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές ότι η ελάφρυνση του χρέους αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή του Ταμείου στο νέο πρόγραμμα. Παράλληλα, η Γερμανία εξακολουθεί να επιμένει ότι το ΔΝΤ είναι μέρος της διάσωσης, όπως σημείωσε ξανά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.