Veridos Ματσούκης: Νέα επένδυση 25 εκατ. και επιπλέον 100 εργαζόμενοι

Veridos Ματσούκης: Νέα επένδυση 25 εκατ. και επιπλέον 100 εργαζόμενοι

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Νέα πτέρυγα και γραμμή παραγωγής συνολικής αξίας 25 εκατ. ευρώ έθεσε σε λειτουργία αυτές τις ημέρες η εταιρεία Veridos Ματσούκης Α.Ε., προσθέτοντας συνάμα επιπλέον 100 εργαζόμενους στον όμιλο, που πλέον απασχολεί 300 άτομα. Μέσω αυτής της νέας πτέρυγας, η εταιρεία ενισχύει σημαντικά την παραγωγική της δυναμική στον ιδιαίτερα νευραλγικό και εξειδικευμένο κλάδο που δραστηριοποιείται που είναι τα πάσης φύσεως έγγραφα ασφαλείας στα πλέον υψηλά παγκόσμια στάνταρ.

Όλα αυτά, λαμβάνουν χώρα εν αναμονή εντός των επόμενων μηνών του νέου διαγωνισμού για τις καινούριες ταυτότητες, με την εταιρεία να είναι από αυτές που θα διεκδικήσουν με τις μεγαλύτερες αξιώσεις το project.

H Veridos Ματσούκης είναι μια μοναδική στο είδος της βιομηχανία αιχμής στην Ελλάδα, που τροφοδοτεί δεκάδες ξένες χώρες με διαβατήρια, ταυτότητες, άδειες οδήγησης, ταχογράφους, κάρτες πολίτη, κάρτες για πρόσφυγες και μετανάστες και πάσης φύσης αξιόγραφα στο υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας!

Το εργοστάσιο της Veridos βρίσκεται στους Αγίους Αναργύρους Αττικής και παράγει όλα τα ανωτέρω έγγραφα, ενώ με τη νέα επένδυση και την αύξηση της δυναμικής, θα αναλάβει ακόμη περισσότερα διεθνή projects.

Πρόκειται για το μόνο φορέα στη χώρα - μαζί με την Τράπεζα Ελλάδος - που διαθέτει μηχανή εκτύπωσης με τη μέθοδο της χαλκογραφίας, δηλαδή δυνατότητα εκτύπωσης των πλέον σημαντικών εγγράφων παγκόσμια! Έτσι, ανήκει στα 25 ιδιωτικά μέλη της Διεθνούς Κοινότητας Εκτυπωτών Ασφαλείας. Στην ίδια κοινότητα μετέχουν τα εκτυπωτικά ιδρύματα των κεντρικών τραπεζών.

Διαθέτει τη μοναδική ιδιωτική εγκατάσταση στην Ελλάδα για την προσωποποίηση καρτών με τεχνολογία laser engraving (ψηφιακή εγχάραξη), ενώ τυπώνει πάνω από 7 εκατ. διαβατήρια το χρόνο και εκατοντάδες χιλιάδες ταχογράφους, για 35 χώρες όπου έχει συνεργασία. Έτσι, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μια μικρή σχετικά αγορά, μόλις 10 εκατ. πολιτών, η εταιρεία μέσω της διεθνούς επέκτασής της φέρνει το 80% του κύκλου εργασιών της από το εξωτερικό.

Ο διαγωνισμός για τις ταυτότητες

Όπως τόνισε χθες ο κ. Ματσούκης, ο νέος διαγωνισμός για τις (νέες σύγχρονες) ταυτότητες, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης, αναμένεται να γίνει εντός του επόμενου διμήνου, ήτοι μέσα στο 2019. Όμως, επισήμανε ότι μένουν να ξεκαθαρίσουν πολλά καθώς η διαδικασία είναι ιδιαιτέρως σύνθετη, απαιτεί τη συνεργασία πολλών φορέων, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τι θα ισχύσει στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, μιας και τα δεδομένα αλλάζουν.

Για τον προηγούμενο διαγωνισμό που ακυρώθηκε τελευταία στιγμή τον περασμένο Ιούλιο ο κ. Ματσούκης τόνισε ότι ήταν συνολικής αξίας 520 εκατ. ευρώ, ενώ αρκετές εταιρείες – περίπου 15 – από το εξωτερικό είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Η Veridos Ματσούκης Α.Ε. είχε επενδύσει πολλά σ'' αυτό το διαγωνισμό, καθώς 15 στελέχη επί τρεις μήνες ασχολούνταν με το σχεδιασμό και όλες τις παραμέτρους του σχεδιασμού αυτού του project. Σε κάθε περίπτωση, η Veridos Ματσούκης Α.Ε. όποτε προκηρυχτεί ο νέος διαγωνισμός θα δώσει το παρών.

veridos

Τα χαρακτηριστικά της νέας υπερσύγχρονης μονάδας

Στη χθεσινή παρουσίαση, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ευθύμιος Ματσούκης υπογράμμισε ότι η νέα μονάδα τέθηκε σε λειτουργία ύστερα από έναν γραφειοκρατικό Γολγοθά, προσθέτοντας 100 νέους εργαζόμενους και μηχανήματα με την υψηλότερη πιστοποίηση που υπάρχει στο τομέα της παραγωγής εγγράφων ασφαλείας. Το συνολικό ύψος της επένδυσης, σύμφωνα με τον κ. Ματσούκη ανήλθε στα 35 εκατ. ευρώ, με τα 11 εκατ. ευρώ να προέρχονται από την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και τα υπόλοιπα από τη μητρική εταιρεία Veridos.

Είμαστε υπερήφανοι, κατέληξε ο κος Ευθύμιος Ματσούκης για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στο πρόσωπό μας δεκάδες κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο, για λογαριασμό των οποίων παράγουμε τα έγγραφα ασφαλείας, και είμαστε περήφανοι που όλα αυτά γίνονται στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Veridos Ματσούκης Α.Ε. Hans Wolfgang Kunz τόνισε μεταξύ άλλων πως «αυτό που πριν από μερικά χρόνια σχεδιάζαμε στην αρχή επί χάρτου, σήμερα έγινε πραγματικότητα. Η νέα πτέρυγα της Veridos Ματσούκης Α.Ε. δουλεύει ήδη full speed με τις υπερσύγχρονες υψηλής τεχνολογίας μηχανές της, προσθέτοντας πολλούς νέους εργαζομένους και συγκεντρώνοντας την παραγωγή των ταξιδιωτικών εγγράφων ασφαλείας από την Ευρώπη και τις τέσσερις γωνίες του πλανήτη».

veridos1

Η ιστορία, τα... πινακίδια μετοχών και η δήλωση του Ν. 105

H Ματσούκης Α.Ε. έλκει το εκτυπωτικό της... DNA και την κληρονομιά της από την Αλεξ. Ματσούκης Α.Ε, η οποία ιδρύθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα, ούσα πρωτοπόρα στη βιομηχανία εκτυπώσεων ασφαλείας για δεκαετίες. Η εταιρεία μεγάλωσε και εκσυγχρονίστηκε μαζί με τη χώρα, καθώς έχει τις ρίζες της στο 1891 όταν ο παππούς του σημερινού διευθύνοντος συμβούλου ίδρυσε ένα εργαστήριο Γραφικών Τεχνών με κύριο αντικείμενο τις εμπορικές εργασίες που αρχικά γίνονται με λίθους.

Σύντομα εξειδικεύτηκε στην παραγωγή εγγράφων υψηλής αξιοπιστίας. Σχεδόν κάθε μετοχή, κάθε πινακίδιο, γραμματόσημο, ομόλογο, επιταγή, χαρτόσημο ή δήλωση του Ν. 105 που κυκλοφόρησε από τότε στην Ελλάδα, τυπώθηκε από τη Ματσούκης!

Το 1972 γίνεται επισήμως υπεργολάβος της G&D, το 1973 η G&D αναθέτει τις πρώτες παραγγελίες για τη παραγωγή διαβατηρίων και έκτοτε καθίσταται ο αξιόπιστος προμηθευτής της για διαβατήρια και άλλα Έντυπα Ασφαλείας. Το 1999 η εταιρεία επενδύει σε μηχανή εκτύπωσης με την μέθοδο της χαλκογραφίας και αναγνωρίζεται έτσι ως μέλος της Διεθνούς Κοινότητας Εκτυπωτών Ασφαλείας.

Το διάστημα από το 1999 – 2007, με συνεχή ανάπτυξη, καθίσταται ηγέτης στην αγορά των Εκτυπώσεων Ασφαλείας στην Ελλάδα. Εξυπηρετεί περίπου το 70% της εγχώριας αγοράς και εγκαθιδρύει τη δική της παρουσία στην διεθνή αγορά, πριν την συνένωσή της με τη G&D.

Το 2007 όμως η εταιρεία εξαγοράστηκε κατά 60% από την κοινοπραξία της Veridos GmbH με έδρα τη Γερμανία οπότε μετονομάστηκε σε Veridos Ματσούκης. Η Veridos GmbH αποτελεί μια κοινοπραξία μεταξύ της Giesecke + Devrient GmbH και της Bundesdruckerei GmbH, των δύο μεγαλύτερων Γερμανών παρόχων τεχνολογιών υψηλής ασφαλείας.
Αξίζει να σημειωθεί πως η πιστοποίηση που η εταιρεία έχει από την Intergraf είναι σε επίπεδο Κεντρικής Τράπεζας (Central Bank Level) που αποτελεί δείκτη φερεγγυότητας αντίστοιχο με αυτό των κεντρικών τραπεζών. Και είναι η μόνη ιδιωτική εταιρεία που το έχει στην Ελλάδα.