Times του Λονδίνου: Αντιμέτωπη με κυρώσεις η Ελλάδα για τις παροχές

Times του Λονδίνου: Αντιμέτωπη με κυρώσεις η Ελλάδα για τις παροχές

Το φάσμα των κυρώσεων αντιμετωπίζει πλέον η Ελλάδα από τους πιστωτές της στην Ευρωζώνη, τονίζουν σε δημοσίευμά τους οι Times του Λονδίνου, μετά τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει τη στήριξη των ψηφοφόρων πριν τις εκλογές. Κάτι τέτοιο, όμως, συνιστά παραβίαση των υποχρεώσεων της χώρας, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα. 

Όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα ο Αλ. Τσίπρας προσπαθεί να ενισχύσει τη δημοτικότητά του και την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε φορολογικές ελαφρύνσεις και παροχές για εκατομμύρια Έλληνες, οι οποίοι έχουν δει τις συντάξεις και τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται έως και 40% λόγω της οικονομικής κρίσης.

Αυτό, όμως, έχει εντείνει τους φόβους στο εσωτερικό της ΕΕ ότι η Ελλάδα, το «πρόσωπο» της κρίσης στην Ευρωζώνη,  απομακρύνεται από τις μεταρρυθμίσεις που έκανε την τελευταία δεκαετία και της επέτρεψαν να βγει από το τρίτο και τελευταίο πακέτο διάσωσης τον περασμένο Αύγουστο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους Times, ο Αλ. Τσίπρας, δήλωσε ότι θα μειώσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5% του ΑΕΠ κάτι που παραβιάζει τη συμφωνία η οποία απαιτεί πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022.

Οι απεσταλμένοι της Ευρωζώνης έμειναν έκπληκτοι από την ξαφνική ανακοίνωση του πρωθυπουργού, καθώς έφθασαν στην ελληνική πρωτεύουσα για να ελέγξουν τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας. Ένας από τους αξιωματούχους, μιλώντας σε ελληνικά ΜΜΕ ανέφερε ότι πιθανές κυρώσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την παρακράτηση του μεριδίου της Ελλάδας από τα κέρδη των ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την άρνηση επιστροφής του ετήσιου πέναλτι που καταβάλλει η χώρα για ορισμένα δάνεια, καταλήγουν οι Times του Λονδίνου.