Thomas Cook: Αύξηση της ζήτησης για ταξίδια παρά τους φόβους για την ασφάλεια

Thomas Cook: Αύξηση της ζήτησης για ταξίδια παρά τους φόβους για την ασφάλεια

Η βρετανική Thomas Cook ανακοίνωσε ότι η ζήτηση για τα πακέτα διακοπών της ήταν υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι, αψηφώντας τις ανησυχίες της αγοράς ότι οι φόβοι για την ασφάλεια θα μπορούσαν να πλήξουν τη διάθεση των Ευρωπαίων για ταξίδια στο εξωτερικό.

Η μετοχή της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρίας ταξιδιών στην Ευρώπη μετά την TUI Group κατέγραφε νωρίτερα άνοδο 8,5%. Από τότε που η Βρετανία ανέστειλε τις πτήσεις στο αιγυπτιακό θέρετρο του Σαρμ ελ-Σέιχ, η μετοχή της Thomas Cook έχει υποχωρήσει 20%.

Οι επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου, που στοίχισαν τη ζωή σε 130 άτομα, επέτειναν τους φόβους για την ασφάλεια. Τα πακέτα διακοπών από τη Βρετανία στην Τυνησία είχαν ήδη ακυρωθεί μετά την επίθεση σε τουριστικό θέρετρο της χώρας τον Ιούνιο, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 38 τουρίστες.

Ωστόσο, η ζήτηση για διακοπές ενισχύθηκε, ανέφερε σήμερα η Thomas Cook ανακοινώνοντας τα ετήσια οικονομικά της αποτελέσματα. Για τη χειμερινή περίοδο 2015-2016, οι κρατήσεις από τη Βρετανία είναι κατά 8% αυξημένες σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, και κατά 1% συνολικά σε όλες τις βασικές αγορές της βόρειας Ευρώπης.

Με τους προορισμούς της Αιγύπτου και της Τυνησίας να μην προσφέρονται πλέον ως επιλογή, οι τουρίστες στρέφονται στις Κανάριες Νήσους, στη Βόρεια Αμερική, στο Μεξικό και στο Πράσινο Ακρωτήριο, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Thomas Cook, Πέτερ Φανκχάουζερ.

Για την τελευταία της χρήση έως τις 30 Σεπτεμβρίου, η Thomas Cook ανακοίνωσε μείωση 4% στα ετήσια προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων και τόκων στα 310 εκατ. λίρες, οριακά υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η εταιρία είχε ήδη προειδοποιήσει ότι οι ακυρώσεις για την Τυνησία θα επηρέαζαν την κερδοφορία της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ