Telegraph: Μια νέα οικονομική Οδύσσεια ξεκινά για την Ελλάδα

Telegraph: Μια νέα οικονομική Οδύσσεια ξεκινά για την Ελλάδα

«Αυτή είναι μια ημέρα απελευθέρωσης», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας αυτή την εβδομάδα από το ελληνικό νησί της Ιθάκης, όπου ο Οδυσσέας επέστρεψε στο σπίτι του μετά από μια δεκαετία χαμένος στη θάλασσα, αναφέρει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Telegraph, σημειώνοντας ωστόσο ότι στην πραγματικότητα η «απελευθερωμένη χώρα θα παραμείνει αλυσοδεμένη για δεκαετίες από τις αγορές και τους πιστωτές της».

Όπως σημειώνει, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δήλωσε ότι η «σύγχρονη οδύσσεια» της χώρας του έφτασε τελικά στο τέλος της, καθώς η τελική πράξη αυτής της ελληνικής τραγωδίας, η τρίτη δόση του προγράμματος διάσωσης ύψους 289 δισ. ευρώ ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η Ελλάδα θα μπορούσε τελικά να σταθεί με τα δικά της πόδια χωρίς τη βοήθεια της Ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Όμως οι δημοσιονομικοί κανόνες που επιβλήθηκαν από τους δανειστές θα περιορίσουν τις δαπάνες για τα επόμενα 42 χρόνια, ενώ η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών είναι ζωτικής σημασίας στην προσπάθεια της χώρας να δανείζεται στο μέλλον με χαμηλά επιτόκια.

Η οικονομία της χώρας έχει συρρικνωθεί κατά ένα τέταρτο από την οικονομική κρίση. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες εγκατέλειψαν τη χώρα αναζητώντας εργασία και η ανεργία εξακολουθεί να τρέχει πάνω από 19%. Σύμφωνα με την εφημερίδα οι φωνές που θα ζητούν χαλάρωση των δημοσιονομικών μέτρων αναμένεται να αυξηθούν πριν από τις εθνικές εκλογές, που εκτός απροόπτου είναι προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο του 2019. Την ώρα που οι Έλληνες είναι εξουθενωμένοι από τα συνεχή μέτρα λιτότητας, πιθανών να επιλέξουν την οδό της σύγκρουσης με τους πιστωτές και τις αγορές.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Capital Economics Τζακ Άλεν, το πολιτικό προσωπικό της χώρας θα πρέπει να κλείσει τα αυτιά του σε όσους ζητούν την ανατροπή των μεταρρυθμίσεων και κυρίως αυτών που αφορούν τον τομέα των συντάξεων. «Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένας γερασμένος πληθυσμός, που έχει υποστεί μεγάλες περικοπές στις συντάξεις, θα υπάρχει μεγάλη πίεση για αντιστροφή των νέων περικοπών», συμπληρώνει.

Ο οικονομολόγος του Berenberg Κάρστεν Έσσε, θεωρεί πολύ πιθανό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λόγω της κατάρρευσης της κυβέρνησης συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα ο Έσσε αναφέρει ότι ο Μητσοτάκης «χαίρει υψηλής εκτίμησης στην οικονομική κοινότητα». 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα η Ελλάδα ως το 2022 θα πρέπει να έχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,4% και 2,2% ως το 2060, κάτι που το χαρακτηρίζει ως «γελοιότητα που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», προσθέτοντας ότι κανείς δεν πιστεύει ότι μπορεί να συμβεί, ενώ σημειώνει ότι η  ελληνική οικονομία χρειάζεται μια τεράστια επιτάχυνση της ανάπτυξής της, η οποία όμως φαντάζει απίθανη.

Ο δε Έσσε θεωρεί ότι, αν η κυβέρνηση Τσίπρα αρχίσει την προεκλογική ρητορική περί ανατροπής των μεταρρυθμίσεων, αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί επικίνδυνο για την ήδη εύθραυστη εμπιστοσύνη των αγορών στην Ελλάδα. «Αν οι επενδυτές τρομάξουν και τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων ξεπεράσουν το 7%, τότε η αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους θα γίνει πολύ ακριβή για την Αθήνα. Έτσι θα έχουν ακόμα λιγότερα χρήματα για το κράτος πρόνοιας και τις περικοπές φόρων», αναφέρει ο Έσσε. Και συμπληρώνει ότι «αυτό είναι το κυριότερο ρίσκο που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα τους επόμενους 24 μήνες».

Σημειώνει δε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει πως μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι το 2020, αλλά θα πρέπει τελικά να στραφεί στις αγορές. «Όταν βγει στην αγορά τότε θα έχει διασωθεί πραγματικά», προσθέτει.

Η μοίρα της Ελλάδος  είναι τώρα στα χέρια των αγορών, αναφέρει η Telegraph και καταλήγει πως για τον πληθυσμό της Ελλάδος η οδύσσεια μόλις ξεκινάει...