Tα χάνει όλα ο Κουτσολιούτσος, τα 'χει χαμένα η Επ. Κεφαλαιαγοράς

Tα χάνει όλα ο Κουτσολιούτσος, τα 'χει χαμένα η Επ. Κεφαλαιαγοράς

Tου Χρήστου Ν. Κώνστα

Μ'' έναν ολόκληρο μήνα καθυστέρηση, οι τράπεζες που έχουν χορηγήσει δάνεια στη Folli Follie δέσμευσαν τις μετοχές της οικογένειας Κουτσολιούτσου στα Attica Πολυκαταστήματα (35%) αλλά και στην ελβετική εταιρεία Dufry (4,5%), η οποία διαχειρίζεται τα Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών.

Με καθυστέρηση 3 εβδομάδων κι αφού είχαν εξατμισθεί 705 εκατ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση της Folli Follie, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής.

Η καθυστερημένη απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να ζητήσει τη συνδρομή της Δικαιοσύνης για τη διερεύνηση της υπόθεσης κινητοποίησε τις πιστώτριες τράπεζες, οι οποίες ζήτησαν εξηγήσεις από την πλευρά του επιχειρηματία, με στόχο να διερευνήσουν και τις προθέσεις του αναφορικά με το κρίσιμο, για τις ίδιες, θέμα των εξασφαλίσεων που ζητήθηκαν, παρά το γεγονός ότι τα δάνεια του ομίλου είναι ενήμερα.

Η χθεσινή συνάντηση του διευθύνοντος συμβούλου της Folli Follie, Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, με κορυφαία στελέχη των συστημικών τραπεζών ουδόλως βελτίωσε το κλίμα δυσπιστίας και δυσαρέσκειας που κυριαρχεί σήμερα εις βάρος της οικογένειας που μέχρι χθες διαχειριζόταν εν λευκώ τα οικονομικά της μεγαλύτερης ελληνικής πολυεθνικής εμπορικής εταιρείας. Οι τράπεζες ζήτησαν επιπλέον εξασφαλίσεις και τις πήραν.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε στοιχεία και αποδείξεις για τα 446 εκατ. ευρώ που θεωρητικά υπάρχουν στο ταμείο του Ομίλου, αλλά ο κ. Κουτσολιούτσος δεν κατάφερε να παρουσιάσει περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ ενώ για τα υπόλοιπα ισχυρίσθηκε ότι «καθυστερούν οι κινέζικες τράπεζες να τα παρουσιάσουν».

Ο βασικός μέτοχος της Folli Follie, η οικογένεια Κουτσολιούτσου έχασε την εμπιστοσύνη και των συνεταίρων της στα εμπορικά καταστήματα Attica.

Oι Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, Κώστας Τσουβελεκάκης και Αλέξανδρος Σγουμπόπουλος αποφάσισαν να μετατρέψουν το ομολογιακό δάνειο των καταστημάτων Attica σε μετοχές, ώστε την πλειοψηφία των μετοχών να αποκτήσει πλέον η πλευρά του Κωσταντίνου Λαμπρόπουλου, που αμέσως πήρε αποφάσεις απομάκρυνσης στελεχών της πλευράς Κουτσολιούτσου.

Την παραίτησή του από το διοικητικό συμβούλιο της Folli Follie, στο οποίο καταλάμβανε θέση μη εκτελεστικού μέλους, υπέβαλε αμέσως ο Ηλίας Κούκουτσας, γενικός διευθυντής της Αttika Πολυκαταστήματα. Επίσης αμέσως παραιτήθηκε και το μέλος του Δ.Σ. και μέλος της Επιτροπής Ελέγχου, Ευάγγελος Κουμανάκος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο μέχρι πρόσφατα οικονομικός διευθυντής του Ομίλου Folli Follie, Φραγκίσκος Γρατσιώνης, από την 1η Απριλίου παραιτήθηκε και τοποθετήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο του Υπερ-Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου). Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο κ. Γρατσιώνης επελέγη από την εταιρεία εξεύρεσης στελεχών Stanton Chase, η οποία μάλιστα τον πρότεινε ως μέλος του Δ.Σ. να προΐσταται και της ελεγκτικής επιτροπής του Υπερ-Ταμείου!!

Επόμενο ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο και στη διοίκηση της Folli Follie. Πηγές κοντά στην κινεζική Fosun, η οποία από το 2011 αποτελεί μέτοχο μειοψηφίας της FFG και πρόσφατα αύξησε το ποσοστό της στο 16,37%, σημείωναν πως ο όμιλος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, προσθέτοντας πως εδώ και μέρες ο κινεζικός όμιλος έχει ζητήσει εξηγήσεις από τη διοίκηση της FFG με την αποστολή inquiry letter, επί του οποίου δεν έχει δοθεί καμία απάντηση. Παράλληλα, εκφράζουν την πεποίθησή τους οι δικαστικές και εποπτικές αρχές να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν με την έρευνα που εμφανίζεται να ξεκινά. H Fosun International έχει τοποθετήσει ως μέτοχος μειοψηφίας όχι ένα απλό στέλεχος, αλλά τον αντιπρόεδρο του ομίλου, Qian Jiannong, ως μη εκτελεστικό μέλος στο Δ.Σ. της Folli Follie.