Sunlight: Σε πλήρη λειτουργία όλες οι γραμμές του εργοστασίου

Sunlight: Σε πλήρη λειτουργία όλες οι γραμμές του εργοστασίου

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σε πλήρη λειτουργία – από τα μέσα Οκτωβρίου – είναι όλες οι γραμμές παραγωγής στο εργοστάσιο μπαταριών της Συστήματα Sunlight ABEE στην περιοχή Όλβιο της Ξάνθης, ύστερα από τη διακοπή που έγινε το καλοκαίρι λόγω της πυρκαγιάς. Οι εργασίες παραγωγής μπήκαν μπροστά από το Σεπτέμβριο και σταδιακά μέσα στον Οκτώβριο η λειτουργία έγινε πιο πλήρης.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου ξεκίνησε (σταδιακά) η παραγωγή των αμυντικών μπαταριών, ενώ περίπου στις 20 Οκτωβρίου ξεκίνησαν οι αρχικές γραμμές παραγωγής και των βιομηχανικών μπαταριών. Σύμφωνα με στελέχη του ομίλου, οι γραμμές λειτουργούν όλες, ενώ κάθε μήνα προστίθεται μεγαλύτερη παραγωγή, ώστε να φτάσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019 στο 100% της παραγωγής. Οι βιομηχανικές μπαταρίες αποτελούν και τη σημαντικότερη πηγή εσόδων της Sunlight.

Η αποχή από τις συναρμολογήσεις κράτησε περίπου τέσσερις μήνες, καθώς η πυρκαγιά στο εργοστάσιο – που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Πρωτομαγιάς 2018 - κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς την κεντρική μονάδα παραγωγής.

Το 4μηνο από Μάιο έως τέλη Αυγούστου έγιναν οι εργασίες, ενώ μέσα στο Σεπτέμβριο μπήκε σιγά σιγά μπροστά η παραγωγή σε κάποιες γραμμές. Η επανεκκίνηση τμημάτων έγινε σταδιακά και κλιμακωτά, ανάλογα με την αποκατάσταση των ζημιών.

Όλο το διάστημα των διαδικασιών αποκατάστασης, οι 740 περίπου εργαζόμενοι πληρώνονταν κανονικά, ενώ μέσα στο καλοκαίρι τους έγινε και επίσημη ενημέρωση για την πορεία των εργασιών. και το «χτίσιμο» του νέου εργοστασίου.
Οι καινούριες μηχανές και τα συστήματα είναι ακόμη πιο εξελιγμένης τεχνολογίας, ενώ όλο το στήσιμο παραπέμπει σε μια απολύτως... hightech μονάδα, που όχι μόνο θα εξακολουθήσει να είναι κόσμημα για όλη την ακριτική περιοχή, αλλά έχει και μεγαλύτερες δυνατότητες παραγωγής.

H εταιρεία είναι ασφαλισμένη από consortium ασφαλιστικών εταιρειών με συνολική κάλυψη που υπερβαίνει τα 140 εκατ. ευρώ, ενώ το σχήμα της ομάδας των ασφαλιστικών έχει ήδη προκαταβάλει σημαντικά κεφάλαια στη Sunlight.