Spiegel: Νέο πακέτο λιτότητας - Η Ελλάδα αύξησε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα

Spiegel: Νέο πακέτο λιτότητας - Η Ελλάδα αύξησε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα

«Μπύρα, διαμονή σε ξενοδοχείο και τσιγάρα γίνονται ακριβότερα στην Ελλάδα. Προκειμένου να συνεχίσει να λαμβάνει οικονομική βοήθεια, η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει ένα νέο πακέτο λιτότητας» επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό Spiegel σε δημοσίευμά του με τίτλο «Νέο πακέτο λιτότητας - Η Ελλάδα αύξησε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα».

«Οι Έλληνες πρέπει να προσαρμοστούν σε υψηλότερους φόρους: Το νέο πακέτο λιτότητας περιλαμβάνει έμμεσους φόρους ύψους 1,8 δισεκ. ευρώ. Από το νομοσχέδιο των 7.500 σελίδων προκύπτει ότι ο ΦΠΑ αυξάνεται στα περισσότερα τρόφιμα και αναψυκτικά από το 23% στο 24%. Ο αυξημένος φόρος θα ισχύσει επίσης σε εστιατόρια, μπαρ και ταβέρνες» τονίζει το Spiegel.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, ο κατάλογος των επιβαρύνσεων είναι μεγάλος: καταργούνται οι εκπτώσεις ΦΠΑ σε πολλά νησιά. Ντίζελ και το πετρέλαιο θέρμανσης ακριβαίνουν κατά έξι με οκτώ λεπτά. Οι φόροι στον καπνό και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αυξάνονται. Όποιος έχει σταθερή τηλεφωνική γραμμή, θα πρέπει στο μέλλον να πληρώνει 5% επιπλέον χρέωση ανά τιμολόγιο. Επίσης, η συνδρομητική τηλεόραση θα είναι ακριβότερη κατά 10%. Ο φόρος σε καφέ και μπύρα αυξάνεται επίσης, ενώ οι διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία στην Ελλάδα θα κοστίζουν 2 με 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση από το 2018, ανάλογα με την κατηγορία του καταλύματος.

«Ούτως ή άλλως τα μέτρα λιτότητας πλήττουν κυρίως τον πληθυσμό που υποφέρει από έξι χρόνια συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης» προσθέτει το γερμανικό περιοδικό.

Πηγή: skai.gr