Shell: Πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ύψους $4,7 δισ. σε Βόρεια Θάλασσα και Ταϊλάνδη

Shell: Πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ύψους $4,7 δισ. σε Βόρεια Θάλασσα και Ταϊλάνδη

Η Royal Dutch Shell ανακοίνωσε ότι συμφώνησε στην πώληση περιουσιακών της στοιχείων ύψους 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Βόρεια Θάλλασσα και την Ταϊλάνδη.

Η πώληση στη Βόρεια θάλασσα αφορά σε δικαιώματα άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου αξίας 3,8 δισ. δολαρίων στη Chrysaor, ενώ μαζί με τη πώληση μέρους δικαιωμάτων άντλησης φυσικού αερίου στην Ταϊλάνδη τα έσοδα των αποεπενδύσεων έφτασαν αθροιστικά τα 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως μετέδωσε το Reuters.

Με τις συμφωνίες το ύψος των αποθεματικών του ολλανδικού κολοσσού διαμορφώνεται στα 12,5 δισ. δολάρια, ενώ στόχος είναι να φτάσουν στα 30 δισ. μέχρι το τέλος του 2018, καθώς η Shell επιχειρεί να μειώσει το χρέος που έχει επωμισθεί από την εξαγορά της BG Group ύψους 54 δισ.

«Η συμφωνία θα δώσει μια σταθερή βάση για την εξασφάλιση νέων επενδύσεων και ανάπτυξης της Chrysaor στην περιοχή» δήλωσε διευθυντικό στέλεχος της Shell.

Η συμφωνία που θα ολοκληρωθεί το δεύτερο μισό του έτους θα εδραιώσει την Chrysaor σε θέση ηγέτη στη Βρετανία, ως προς την ανεξάρτητη εξερεύνηση και παραγωγή.

Μεγάλες πετρελαϊκές όπως η Shell και η BP αποσύρονται από την «ώριμη» αγορά της Βορείου Θαλάσσης, εστιάζοντας σε περιοχές υψηλότερων αποδόσεων όπως η Βραζιλία και ο κόλπος του Μεξικό.

Παράλληλα, η Shell συμφώνησε να καλύψει ποσό 1 δισ. δολαρίων από το συνολικό κόστος παροπλισμού ύψους 3,9 δισ., ένα συνηθισμένο σημείο τριβής για τέτοιου είδους αγοραπωλησίες σε κορεσμένες περιοχές παραγωγής.

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, σχεδόν 400 υπάλληλοι της Shell αναμέμενεται να μεταφερθούν στην Chrysaor.

Τέλος, η Shell ανακοίνωσε επίσης την πώληση μεριδίου από τον τομέα φυσικού αερίου της Ταϊλάνδης στο στην κρατική εταιρεία πετρελαίου του Κουβέιτ, για 900 εκατομμύρια δολάρια.