Sentix: Στο 13% εκτινάχθηκε η πιθανότητα διάλυσης της ευρωζώνης

Sentix: Στο 13% εκτινάχθηκε η πιθανότητα διάλυσης της ευρωζώνης

Ο αριθμός των επενδυτών που αναμένουν η ευρωζώνη να χάσει τουλάχιστον ένα κράτος-μέλος τους επόμενους μήνες έχει αυξηθεί λόγω της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Ο ερευνητικός όμιλος Sentix, που εδρεύει στη Φρανκφούρτη, ανακοίνωσε ότι ο μηνιαίος δείκτης για τη «διάλυση της ευρωζώνης», που βασίζεται σε έρευνα με δείγμα περίπου 1.000 θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, υπερδιπλασιάστηκε στο 13% από το 6,3% τον Απρίλιο.

«Η αναταραχή για τον σχηματισμό της ιταλικής κυβέρνησης, όπου τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα Λέγκα και Κίνημα 5 Αστέρων θέλουν να σχηματίσουν συμμαχία, τρόμαξε τις αγορές ομολόγων», δήλωσε ο ερευνητής του Sentix Μάνφρεντ Χούμπνερ.

Ο υποδείκτης για την Ιταλία έδειξε ότι το 11,3% των επενδυτών αναμένουν την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης να αποχωρήσει από το ενιαίο νόμισμα, σε σχέση με 3,6% τον προηγούμενο μήνα.

Η συνολική τιμή ήταν πολύ χαμηλότερη από τα επίπεδα ρεκόρ της έρευνας, που ξεπέρασαν το 70%, κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης το 2012. Ο Sentix ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε την έρευνα από τις 24 έως τις 26 Μαΐου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ