Sentix: Επιδεινώθηκε ο δείκτης επενδυτικού κλίματος της Ευρωζώνης για τέταρτο συνεχή μήνα

Sentix: Επιδεινώθηκε ο δείκτης επενδυτικού κλίματος της Ευρωζώνης για τέταρτο συνεχή μήνα

Επιδεινώθηκε για τέταρτο συνεχή μήνα το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Μάιο και διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2017, εξαιτίας ανησυχιών για πιθανή εφαρμογή δασμών εκ των ΗΠΑ και του αυξανόμενου προστατευτισμού, βάσει των στοιχείων του γερμανικού ινστιτούτου Sentix.

Σύμφωνα με το Reuters, ο δείκτης για την ευρωζώνη μειώθηκε στις 19,2 μονάδες τον Μάιο από τις 19,6 μονάδες του Απριλίου τη στιγμή που οι εκτιμήσεις του πρακτορείου έκαναν λόγο για αύξηση στις 21 μονάδες. Σημειώνεται ότι η μείωση οφείλεται στις χαμηλότερες οικονομικές προσδοκίες και τη χαμηλότερη εκτίμηση των τρεχουσών συνθηκών από τους επενδυτές.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Sentix, Μάνφρεντ Χούμπνερ, σε σημείωμά του ανέφερε πως «οι αβεβαιότητες για την επιβολή τιμωρητικών αμερικανικών δασμών και ο κίνδυνος ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε επέκταση των μέτρων προστατευτισμού μας επηρεάζουν».

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ είχε επεκτείνει μια προσωρινή αναστολή της επιβολής δασμών για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και το Μεξικό μέχρι την 1η Ιουνίου, ώρες πριν αρχίσει η επιβολή των μέτρων.

Προτού φτάσει αυτή η ημερομηνία, η Γερμανία προτρέπει τους ευρωπαίους εταίρους της να επιδείξουν ευελιξία και να αναζητήσουν μια ευρεία συμφωνία στο εμπόριο που θα είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές. Ωστόσο, η Γαλλία αντιτίθεται στη Γερμανία σε αυτό το σημείο.

Στο μεταξύ, ο δείκτης Sentix για τη Γερμανία, επίσης υποχώρησε για για τέταρτο συνεχή μήνα και βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Σεπτέμβριο του 2016.

Ο Μάνφρεντ Χούμπνερ του ινστιτούτου Sentix, ανέφερε πως η γερμανική οικονομία πηγαίνει καλά αλλά τα ζενίθ φαίνεται πως έχουν περάσει πια.