Πιο αισιόδοξες οι αγορές για την Ελλάδα από τους οίκους αξιολόγησης

Πιο αισιόδοξες οι αγορές για την Ελλάδα από τους οίκους αξιολόγησης

Η «άποψη» που έχουν οι αγορές για την Ελλάδα – όπως αυτή αντικατοπτρίζεται στα τρέχοντα επίπεδα των spreads - είναι πιο αισιόδοξη από όλους τους οίκους αξιολόγησης. Αυτό αναφέρει σε έκθεσή του ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings

«Ενώ οι αξιολογήσεις μας για την Πορτογαλία (ΒΒΒ) και την Ελλάδα (ΒΒ) είναι υψηλότερες από τη μέση αξιολόγηση των αμερικανικών οίκων, αντανακλώντας εν μέρει την άποψή μας για τις μακροπρόθεσμες ωριμάνσεις των ομολόγων και το μεγάλο ποσοστό χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας, η άποψη των αγορών είναι ακόμα πιο αισιόδοξη», σημειώνει χαρακτηριστικά η Scope.

Σύμφωνα με τον οίκο το θετικό outlook που δίνει για την ελληνική οικονομία αντανακλά τις προσδοκίες για συνέχιση των φιλικών προς την επιχειρηματικότητα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Η θέση αυτή ενισχύεται από την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα καθώς η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αυτοδύναμη.

Η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 2,5% την περίοδο 2020-2022 καθώς οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται βελτιώνουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές. Όμως ο παράγοντας που θα κρίνει την οικονομική ανάκαμψη είναι η μείωση των NPLs μέσω τιτλοποιήσεων, που θα μετριάσουν το βάρος στους τραπεζικούς ισολογισμούς. Η εξέλιξη αυτή θα βοηθήσει τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία και να συμβάλλουν στην κάλυψη του επενδυτικού κενού που εμποδίσεις τις προοπτικές της Ελλάδας

Η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους για τα πλεονάσματα το 2019 και το 2020 ενώ η διαπραγμάτευση για την αλλαγή τους είναι δικαιολογημένη – σε συνδυασμό με τις αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις – ιδιαίτερα μετά τη μεγάλη πτώση των αποδόσεων των ομολόγων, η οποία αντικατοπτρίζει τη μακροοικονομική βελτίωση και την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.