S. Gabriel: Υπέρ της άρσης των κυρώσεων που έχει επιβάλλει η ΕΕ στη Ρωσία

S. Gabriel: Υπέρ της άρσης των κυρώσεων που έχει επιβάλλει η ΕΕ στη Ρωσία

Υπέρ της άρσης των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας - με την προϋπόθεση επίτευξης προόδου για την ειρήνη στην Ουκρανία – τάχθηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομίας, Sigmar Gabriel, ενώ ταξιδεύει για τη Μόσχα στο πλαίσιο συνομιλιών σχετικά με το εμπόριο με τον Πρόεδρο Vladimir Putin.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε τις κυρώσεις μετά την κίνηση της Ρωσίας να προσαρτήσει την χερσόνησο της Κριμαίας το 2014. Λίγο αργότερα ξέσπασαν συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των αυτονομιστών που σύμφωνα με τη Δύση υποστηρίζονται από τη Μόσχα, αλλά παράλληλα είναι σε ισχύ μια εύθραυστη κατάπαυση του πυρός στο πλαίσιο της λεγόμενης Συμφωνίας του Μινσκ, όπου η Γερμανία έπαιξε το ρόλο του διαμεσολαβητή.

"Κάνω ό,τι μπορώ ώστε οι κυρώσεις, που επιβλήθηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, να μπορούν να αρθούν σιγά σιγά, όσο υπάρχει ταυτόχρονα αποδεδειγμένη πρόοδος στην εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ", σημείωσε ο Gabriel.

"Αν πετύχει, μπορούμε να αρχίσουμε να βελτιώνουμε τις σχέσεις των χωρών, κάτι που θα βοηθούσε και τις δύο πλευρές", δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι ρωσικοί οικονομικοί δεσμοί Γερμανίας – Ρωσίας έχουν ισχυρές προοπτικές.

Το εμπόριο ανάμεσα στις δύο χώρες υποχώρησε κατά 13,7% στο πρώτο μισό του χρόνου.