Reuters: Η Τotal στην ισχυρότερη θέση για συμφωνίες παραγωγής φυσικού αερίου με το Κατάρ

Reuters: Η Τotal στην ισχυρότερη θέση για συμφωνίες παραγωγής φυσικού αερίου με το Κατάρ

Η Total είναι σε θέση να αναλάβει ηγετικό ρόλο στο να βοηθήσει το Κατάρ να αυξήσει την παραγωγή του από το μεγαλύτερο κοίτασμα αερίου στον κόσμο, σε μεγάλο βαθμό χάρη στη συμμετοχή της στο τμήμα του κοιτάσματος που ανήκει στο Ιράν, είπαν δύο πηγές που γνωρίζουν το σκεπτικό της Ντόχα.

Αυτό δίνει ένα προβάδισμα στην γαλλική πετρελαϊκή βιομηχανία έναντι των ανταγωνιστών της Exxon και η Shell στη αρχική διαδικασία για την ανάπτυξη του κοιτάσματος, την οποία το μικρό κράτος του Κόλπου ανακοίνωσε καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη απομόνωση που προκάλεσε η διπλωματική διαμάχη στην περιοχή.

Ο επικεφαλής της Total Patrick Pouyanne υπέγραψε αυτό το μήνα συμφωνία για την ανάπτυξη του κοιτάσματος South Pars, όπως ονομάζεται το μέρος του κοιτάσματος που ανήκει στο Ιράν, και έγινε η πρώτη μεγάλη πετρελαϊκή εταιρία που επέστρεψε στη χώρα μετά την άρση των κυρώσεων.

Καθώς οριστικοποιούσε τις λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας, κράτησε ενήμερο το Κατάρ. «Φυσικά, δεν θα πάω στο ίδιο κοίτασμα στο Ιράν χωρίς να ενημερώσω το Κατάρ», δήλωσε ο Pouyanne στο Reuters. «Το ιρανικό τεμάχιο όπου υποτίθεται ότι θα παράγουμε είναι δίπλα στα σύνορα με το Κατάρ. Όταν ταξίδεψα στην Ντόχα το συζήτησα με τις αρχές (του Κατάρ) και μας είπαν: Είναι εντάξει – σας γνωρίζουμε».

Ο Pouyanne δήλωσε ότι η Total σέβεται απολύτως την εμπιστευτικότητα των στοιχείων που αφορούν κάθε χώρα.

«Θα ανέμενα η Total να είναι στην ισχυρότερη θέση για το νέο έργο (του Κατάρ), λόγω των πολιτικών ζητημάτων που υπάρχουν και των πρόσφατων συμφωνιών στο South Pars (του Ιράν)», δήλωσε υψηλόβαθμη πηγή από τον τομέα ενέργειας στην περιοχή του Κόλπου.

Σε ένα πρώτο επίπεδο, η προφανής εξέλιξη φαίνεται να είναι η συνεργασία και με τις δύο χώρες που μοιράζονται το πολύτιμο κοίτασμα αερίου. Κάτι τέτοιο όμως δεν θα είναι χωρίς κινδύνους για την Total.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος έχουν επιβάλει πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις στο Κατάρ, ζητώντας να σταματήσει να υποστηρίζει την τρομοκρατία και να έχει σχέσεις με το Ιράν, το βασικό αντίπαλο του Ριάντ. Το Κατάρ αρνείται τις κατηγορίες.

Εκτός του Ιράν και του Κατάρ, η Total έχει επίσης μεγάλα έργα στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενισχύοντας την πολυπλοκότητα των επενδύσεων στη Μέση Ανατολή.

Το Κατάρ, που είναι ήδη ο μεγαλύτερος στον κόσμο εξαγωγέας υγροποιημένου αερίου, ήρε την απαγόρευση που επέβαλε το ίδιο στον εαυτό του για την ανάπτυξη του Βόρειου Πεδίου (North Field) τον Απρίλιο και την προηγούμενη εβδομάδα είπε ότι θα αυξήσει την παραγωγική ικανότητα κατά 30% περίπου στα 100 δισεκ. κυβικά μέτρα.

Η κίνηση θεωρήθηκε ευρέως ως επίδειξη ισχύος στη διαμάχη του με τους γείτονές του στον Κόλπο και την Αίγυπτο.

Το Κατάρ έχτισε την εξαγωγική του δύναμη στο αέριο την περασμένη δεκαετία με τη στήριξη μεγάλων πετρελαϊκών κολοσσών, όπως της ExxonMobil, της Total και της Royal Dutch Shell.

Με το κόστος παραγωγής αερίου στο Κατάρ να είναι από τα χαμηλότερα στον κόσμο, η συμμετοχή στην όποια ανάπτυξη θα δώσει στην Total ένα στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη παγκόσμια αγορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Η συμμετοχή της Total στα κοιτάσματα και των δύο πλευρών των συνόρων Κατάρ-Ιράν ίσως συμβάλει μεταξύ άλλων στην εξοικονόμηση κόστους καθώς και στο να διαμορφωθεί μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τη γεωλογία της περιοχής, αν και ο Pouyanne δήλωσε ότι δεν υπάρχει μηχανισμός για τον συντονισμό της παραγωγής των χωρών.

«Το Κατάρ ίσως θέλει επίσης να δείξει ότι είναι ανοικτό στο επιχειρείν, παρά τις σημερινές διπλωματικές διαμάχες με κάποιους από τους γείτονές του στον Κόλπο», ανέφερε η εταιρία συμβούλων Wood Mackenzie.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ